Help de bevolking van Oekraïne

Weekend Galerie weg, Loolaan Galerie komt

Woensdag 20 april 2016

Door Redactie

De (semi)professionele kunstenaars die lid zijn van de Stichting Ateliers Apeldoorn kunnen opgelucht ademhalen. De komende vijf seizoenen zijn ze verzekerd van een podium. Een pand aan de Loolaan 31a, recht tegenover de Grote Kerk, doet voortaan dienst als galerie. De kunstenaars waren naarstig op zoek naar ruimte. De gemeente had immers de huur had opgezegd in verband met plannen om het pand van de huidige Weekend Galerie aan de Loolaan 48 te verkopen.

,,Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat we ergens onderdak zouden vinden’’, laat Adèle Reiss, de voorzitter van de kunstenaarsstichting weten. ,,Maar het moment waarop het allemaal is gebeurd komt wel heel goed uit. We krijgen al op 1 mei de sleutel waardoor we voordat het nieuwe seizoen begint een aantal aanpassingen kunnen verrichten.

De Stichting Ateliers huurt tegen een vriendelijke prijs het pand aan de Loolaan 31a van een particulier die de kunst in Apeldoorn een warm hart toedraagt. ,,Voorlopig kunnen we nu vijf jaar vooruit’’, vervolgt Adèle Reiss, die erop wijst dat de kunstenaars wat vierkante meters betreft (100) er niet op achteruitgaan. ,,Het is er wel totaal anders. Smaller, langer en met een aantal verschillend ruimtes. We krijgen dus meer muurruimte. En dat betekent nieuwe impulsen.’’

Dat er vertrouwen was in de goede afloop blijkt uit de drukorder die eerder is gegeven voor een nieuwe brochure waarin de diverse exposities voor het seizoen 2016-2017 zijn opgenomen. Die brochure wordt op 28 mei gepresenteerd, tijdens de officiële opening van de Loolaan Galerie zoals het pand voortaan gaat heten. Adèle Reis heeft haar netwerk aangesproken om nieuwe ruimte te vinden. Oud-notaris en kunstbeschermer Leo Kok wees haar uiteindelijk de weg naar de eigenaar van het pand.

De Stichting Ateliers kan zich nu met een gerust hart opmaken voor de jaarlijkse Atelierroute in het weekend van 21 en 22 mei. Die is voor het eerst opengesteld voor niet-leden. Daarop is in Apeldoorn positief gereageerd. Er doen nu zo’n 55 kunstenaars mee. De helft is geen lid. Voorrang bij een eventueel lidmaatschap krijgen ze niet. Ze kunnen zich net als andere niet-leden aanmelden voor de reguliere procedure waarin ballotage is opgenomen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?