Help de bevolking van Oekraïne

Welke fotojournalist wint GeldersNieuwsFoto 2014?

Woensdag 4 februari 2015

Door CODA

De rouwstoet met slachtoffers van vliegramp MH-17, stakende en actievoerende werknemers, verkleumde en doorweekte Vierdaagse wandelaars, portretten van bijzondere of markante personen, vertederende beelden van jonge dieren, sporters in actie… Dit is slechts een kleine greep uit dertig foto’s die de vakjury nomineerde voor de wedstrijd en expositie GeldersNieuwsFoto 2014. De foto’s tonen Gelders nieuws en opmerkelijke of bijzondere gebeurtenissen die in 2014 zijn vastgelegd en gepubliceerd in de media. De expositie is tot en met 5 april gratis te zien op de Verdieping in CODA (het verbindingsstuk tussen CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek).

Voor de derde keer in de geschiedenis van GeldersNieuwsFoto kregen fotografen van regionale en landelijke media de mogelijkheid een journalistieke fotoreportage over Gelders nieuws in te leveren. Dit leverde 176 foto’s en 31 reportages op die door 45 verschillende fotojournalisten zijn ingestuurd. De beelden vertegenwoordigen diverse categorieën: algemeen nieuws, natuur, kunst en cultuur, human interest, sport en portretten.

Onder leiding van oud-politicus en schrijver Jan Terlouw nomineerde de jury dertig foto’s en drie reportages. Deze beelden zijn in 2014 in de Stentor en de Gelderlander gepubliceerd en nu te zien in de expositie GeldersNieuwsFoto 2014. Behalve in CODA worden alle genomineerde foto’s ook geëxposeerd in het Provinciehuis in Arnhem en bij Foto21 in Bredevoort.

De wedstrijd kent tevens een kinderjury- en een publieksprijs. De kinderjury beslist donderdag19 maart in CODA Museum wie de kinderjuryprijs krijgt. Voor de publieksprijs kan tot en met 27 maart een stem uitgebracht worden op www.dg.nl/gn of door een stemformulier bij de tentoonstelling in te vullen. Inzenders op de winnende foto voor de publieksprijs maken kans op een mooie prijs: De Gelderlander stelt een gratis deelname (voor twee personen) beschikbaar aan een van de natuurrondvaarten onder leiding van natuurkenner Gerrit Jansen.

De prijsuitreiking van de vakjury, kinderjury en publieksjury heeft plaats op 31 maart in het Provinciehuis in Arnhem. Juryvoorzitter Jan Terlouw en Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, overhandigen de prijzen aan de fotografen van de winnende foto’s.

Wedstrijd en expositie GeldersNieuwsFoto 2014 in CODA | 02.02 t/m 05.04.2015 | gratis toegang

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?