Wilhelminaboom op ’t Loo voorlopig behouden

Donderdag 26 juli 2012

Door Redactie

Paleis het Loo

De monumentale Canadese esdoorn in de tuin van Paleis Het Loo heeft onlangs een ingrijpende snoeibeurt ondergaan. De boom was een geschenk van Prinses Juliana aan haar moeder en vele jaren een blikvanger in de tuin van Paleis Het Loo.

De Canadese esdoorn illustreert de bijzondere band tussen Canada en Paleis Het Loo- Apeldoorn, als geschenk van Prinses Juliana aan Koningin Wilhelmina, toen zij in 1946 terugkeerde uit Canada. Deze boom, ook wel ‘Maple Leaf’ genoemd, waarvan het blad de Canadese vlag siert, kreeg na de oorlog een plaats in de tuin van Paleis Het Loo, dicht bij de privé-vertrekken van Wilhelmina. Bij de heraanleg van de tuin in de jaren ’80 is de monumentale boom vanwege zijn bijzondere geschiedenis gespaard gebleven. Enkele jaren geleden bleek hij echter te zijn aangetast door een zwam, waardoor hij verzwakt raakte en er afgelopen januari bij storm een deel van de kroon los brak. Na rijp beraad is besloten de boom flink terug te snoeien om hem nog enige jaren te kunnen behouden en worden er enten opgekweekt tot nieuwe boompjes, die te zijner tijd opnieuw geplant kunnen worden.

De tuinen van Paleis Het Loo staan er, ondanks òf dankzij de vele zomerse buien, nu op zijn mooist bij. Vele bloemen staan op uitkomen en de 27 kilometer buxushaag heeft zijn jaarlijkse snoeibeurt gehad. Van een onverwacht weids uitzicht over de paleistuinen kunnen bezoekers genieten op alle woensdagen in juli en augustus. Speciaal op deze dagen is het paleisdak opengesteld voor publiek. Jaarlijks wordt in de tuin extra aandacht besteed aan een groep 17de-eeuwse tuinbloemen of -planten, waarbij bekende en minder bekende soorten elkaar afwisselen. Deze zomer worden historische en (toen) exotische groentegewassen extra in het zonnetje gezet.

Tevens is dit zomerseizoen in de tuin de presentatie ‘Het Loo: een Vorstelijke Buitenplaats’ te zien. Aansluitend bij het themajaar ‘2012: Het jaar van de Historische Buitenplaats’, wordt op panelen een beeld geschetst van de rol die de Buitenplaats Het Loo heeft gespeeld in het leven van de Oranjes sinds 1684.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?