Zeventiende eeuws Wilhelmus liedboek voor Paleis het Loo

Dinsdag 12 juli 2016

Door Redactie

Museum Paleis Het Loo heeft een exemplaar van het beroemde liedboek van Adriaen Valerius uit 1626 verworven. Het boek, de ‘Nederlandtsche Gedenck-clanck’, bevat de oudste Nederlandse weergave van het Wilhelmus met muziek voor citer en luit, en is een van de weinige nog overgebleven exemplaren. Het werk is nu te zien in de bibliotheek van koningin Mary op Paleis Het Loo.

Bijzonder is dat Valerius de oorspronkelijke melodie van het Wilhelmus, het oudste volkslied ter wereld, verfijnde tot de huidige versie. Hij deed dat door meer noten per lettergreep te gebruiken: ‘Wilhelmus va-han Na-hassouwe ben ick van Dui-huitschen bloet’.

De ‘Gedenck-clanck’ is een lofzang op de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd en markeert het begin van de Gouden Eeuw. Het werk bevat een groot aantal geuzenliederen, waaronder het religieus geïnspireerde ‘Wilt heden nu treden’ en het onovertroffen ‘Merck toch hoe sterck’, liederen die sindsdien tot de canon van de Nederlandse muziek zijn gaan behoren. De liederen worden afgewisseld met een beschrijving van de dan al 58 jaar durende 80-jarige oorlog.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Paleis Het Loo

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!