Zondag 3 maart “Go Russian” en ga in het roze

Donderdag 28 februari 2013

Door StrangeArt

Rusland heeft voor mij iets mysterieus. een deel van het mysterieuze kan mogelijk bevredigd worden op zondag 3 maart. In het kader van het vriendschapsjaar met Rusland worden in Apeldoorn verschillende activiteiten georganiseerd.

In de ochtend eerst naar een Russisch-orthodoxe dienst in de Mariakerk (Deur open vanaf 10.45, dienst begint om 11.00. Dienst geleid door H.E. Aartsbisschop Simon van Brussel en België en van Den Haag en Nederland en Aartspriester Grigoriy Krasnotsvetov van het Patriarchaat Moskou, m.m.v. het koor van de St. Alexander Nevsky-kathedraal in Rotterdam en het Kleinkoor Bel Canto o.l.v. Bert Nypels.)

En in de middag naar galerie H10a. (Hoofdstraat 10. Inloop vanaf 14.00, programma begint om 14.30. Opening expositie ‘Russische kunst door inwoners van Apeldoorn’ door wethouder Paul Blokhuis en m.m.v. schoolkinderen uit Apeldoorn o.l.v. Alona Svintsova). Apeldoornse kunstenaars zijn uitgenodigd om hun verbeelding van Rusland vast te leggen op doek of een object.

De binnengekomen werken in H10a worden trouwens ter verkoop aangeboden. Bij verkoop van een werk, gaat 20% van de naar de Stichting Happy World. Deze stichting ondersteunt o.a. een project in St. Petersburg voor de aanschaf van een busje voor het vervoer van kinderen.

En dat roze: een stil maar duidelijk protest tegen de antihomo wetten in Rusland. Nu verwacht ik niet dat Apeldoorn zover gaat als het Italiaanse Venetië. Venetië heeft namelijk de culturele banden met St. Petersburg verbroken vanwege de anti-homopropagandawet die afgelopen voorjaar in de Russische havenstad in werking is getreden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!