Kindercoach Inge ziet duidelijk corona-angst bij kinderen

Dinsdag 5 mei 2020

Door Carla van Vliet

Weinig mensen kunnen tegelijkertijd rust en energie uitstralen, maar Inge de Braak is iemand die dit makkelijk afgaat. Deze eigenschap komt haar goed van pas als kindercoach in de kleurrijke praktijkruimte van haar bedrijf ‘Caleidoscoop’ aan de Floralaan 17 in Apeldoorn. Haar missie is: ,,Ik laat kinderen zich vrolijker voelen, doordat ze een oplossing vinden voor hun probleem.” En gezien de huidige coronacrisis en alle gevoelens die daarbij komen kijken, geeft ze wat tips hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

Hoe staat het met corona-angst bij kinderen? Zie je dit veel langskomen?

,,Ja, die angst is er wel degelijk! Het zit nu al opgeslagen in ons lange termijngeheugen, maar ook deze angst kun je neutraliseren. Bij de kinderen die ik momenteel begeleid, komt gelukkig geen angst voor corona voor. Als tip zou ik zeggen dat ouders moeten waken voor een overloop aan informatie. Laat het leven zoveel mogelijk doorgaan. En maak angsten bespreekbaar. Zeg niet alles af maar zoek er alternatieven voor in de plaats. Er komen dus geen kinderen specifiek hiervoor bij mij. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen kinderen met angst voor Corona zijn. Wat ze kunnen doen? Als ze angst hebben en dit kenbaar maken, dan kunnen ouders hier iets mee. MatriXcoaching is ook erg helpend, met slechts 1 sessie ben je je angst kwijt.

Ik merk het wel meer bij volwassenen, zowel angst als ‘volle hoofden’. Ze moeten zoveel ballen in de lucht houden: kinderen helpen met huiswerk, zelf thuiswerken, zorgen om ouders en/of financiën. Daarom hebben wij, coaches die met de MatriXmethode werken, ons verenigd en webinars gemaakt. Hierin leren we volwassenen het hoofd opruimen en corona een plekje te geven binnen of buiten het hoofd zodat je er niet meer de hele tijd mee bezig bent. We doen dit op aanvraag voor verschillende beroepsgroepen zoals onderwijs, musici, jeugdzorg, therapeuten, vitale beroepen.”

Op welk moment heeft een kind een coach nodig?

,,Het komt er op neer dat kinderen een coach nodig hebben als ze vastlopen en daar zonder hulp niet meer uit komen. Het gebied waar een kind in vastloopt is natuurlijk heel divers. Het kan zijn dat er leerproblemen op school zijn, spellingsproblemen of rekenproblemen. Het kunnen gedragsproblemen zijn die een kind beletten contact te leggen met leeftijdgenootjes. Pesten is een groot probleem. Maar een kind kan ook moeite hebben met een bepaalde privésituatie, zoals een echtscheiding of een ernstig ziek familielid. Ik ben gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen, dus zie ik ook kinderen waarvan een dierbaar iemand in hun nabijheid is komen te overlijden.”

Hoe komen kinderen bij jou terecht?

,,Als ouders een probleem bij hun kind constateren dat ze niet samen kunnen oplossen, kloppen ze vaak aan bij Centrum Jeugd en Gezin. Hier wordt gekeken welke hulp het meest geschikt is voor het kind; doorsturen naar een psycholoog of naar een coach zoals ik. Doordat ik een speciaal raamwerk met de gemeente Apeldoorn heb krijgen ouders de behandelingen volledig vergoed. Daarnaast kunnen Schoolmaatschappelijk werk of de Intern Begeleiders van scholen een kind doorverwijzen. En omdat ik nu al zolang besta werkt mond-tot-mondreclame ook prima.”

En dan?

,,Ik begin altijd met een intakegesprek, waarbij ik de hulpvraag duidelijk wil krijgen. Soms verschilt de probleemstelling wel eens tussen ouder en kind, dus zo’n gesprek is hard nodig. Naar aanleiding daarvan gaan we doelen stellen, bespreken wat we willen bereiken. Daarna ga ik aan de slag, 1 op 1 met het kind. Ik ga nooit en te nimmer wroeten naar een oorzaak. Als kindercoach ga je uit van wat het kind kan, niet van wat het niet kan. Dat zoeken we samen uit en door middel van spel, verhalen schrijven, knutselen, en dergelijke werken we naar het doel toe. Een kindercoach is altijd heel erg oplossingsgericht. Ik gebruik hiervoor bepaalde methodes, onder andere de MartriXmethode, maar uiteindelijk is alles maatwerk, op ieder kind persoonlijk afgestemd.

Op de foto waarbij Lego is gebruikt zie je een handig hulpmiddel bij rouwverwerking. Kinderen bouwen bijvoorbeeld een aula na. Tijdens het bouwen/spelen laat ik het kind vertellen door ze vragen te stellen. Hoe ging het bij jou? Hoe vond je het? Wie waren erbij? Hielden er mensen een praatje? Wat betekent: gecondoleerd? Sommige kinderen willen alleen maar kleuren en dat is ook goed. Kleur het maar van je af, knutsel het maar van je af, klets het maar van je af; alles is geoorloofd zodat de rouw niet vastloopt. Soms werk ik met een heel gezin, rouw treft immers een heel gezin. Ik werk dan bijvoorbeeld met het spel ‘Alle sterren van de hemel’, of met de methode ‘Kind op de kaart’, dat heel goed functioneert voor rouwverwerking.”

Je hebt het over de MatriXmethode, wat is dat precies?

,,Dit is een methode, ontwikkeld door Ingrid Stoop, die rust op twee pijlers. Aan de ene kant staat het IQ, (intelligentie quotiënt) daar kun je problemen hebben met een te vol hoofd, dat concentratie in de weg staat, dat leren en automatiseren van zaken ernstig belemmert. Aan de andere kant staat het EQ (emotionele quotiënt) waar vaak angsten huizen of onverklaarbare pijnen. Dat kan verschillen van angst voor spoken tot een ernstig trauma.

Door het neutraliseren van de beleving van de angst of het trauma, kan het als iets neutraals in het lange termijn geheugen worden opgeslagen. Hoeveel fijner is het als een kind geen spinnenangst meer heeft door bijvoorbeeld een spin anders voor te stellen. De spin is al zolang negatief in het denken opgeslagen dat je dat naar iets neutraals of zelfs iets grappigs moet ombuigen. Denk eens aan een spin met een roze tutu. Als de spinnenangst weg is, is een kind zich niet eens meer bewust van spinnen. Het is een omdenken met een eigen strategie.”

Wat geeft jou de meeste voldoening?

,,Ik vind het een eer dat ik een klein stukje mag meelopen en dat ik door middel van tips kinderen weer in hun eigen kracht zie staan, en dat ik ertoe doe. Dat kinderen weer vrolijk zijn en dat mijn missie dus geslaagd is!”

Wil je nog iets kwijt?

,,Voel je gesteund, modder niet te lang zelf door, durf hulp te vragen, daar ben ik voor!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!