Akkoord bereikt: Apeldoorns Kanaal wordt bevaarbaar

Donderdag 26 juli 2012

Door Redactie

Google Maps

Het Apeldoorns Kanaal wordt weer bevaarbaar. De provincie Gelderland, het Waterschap Veluwe en de gemeenten Heerde en Hattem investeren de komende jaren 11 miljoen euro in deze missie, zo is te lezen op de site apeldoornskanaal.com

Het project gaat volgend jaar van start. Het betreft in eerste instantie de route van Hattem naar Heerde. Er komen onder meer beweegbare bruggen, nieuwe steigers en langs het water komen nieuwe fiets- en wandelroutes. Het gedeelte tussen Hatten en de Bonenburgersluis in Heerde wordt gebaggerd, zodat grotere schepen er kunnen varen.

Betrokken wethouders en de gedeputeerde Annemieke Traag (namens de provincie Gelderland) regeageren allen enthousiast over deze doorbraak. Zij geloven met dit besluit dat niet alleen het toeristisch belang wint, maar ook de volksgezondheid. Met het schoonmaken van de kanaalbodem zal namelijk ook het oppervlaktewater schoner worden. Waarschuwingsborden die bijvoorbeeld mensen verbiedt om in het water te komen, zullen verleden tijd zijn, zo stellen de betrokkenen.

Ook Dieren kan geld tegemoet zien ten behoeve van het Apeldoorns Kanaal. Zij krijgen een half miljoen euro om de sluis te repareren en renoveren. Na de renovatie verwacht men ook hier het toeristisch recreatief product groots te kunnen ontwikkelen.

Apeldoorn staat er bij en kijkt er voorlopig naar. Met zo’n 150 miljoen euro aan schuld, durft onze gemeente niet te investeren in de toeristische kansen (lees: opbrengsten) van het Apeldoorns Kanaal. Voorlopig worden hier dure appartementen gebouwd, waarvan de bouwtekeningen doen vermoeden dat men zicht heeft op een kanaal met bootjes. Voor de koper een illusie. Voor bewoners van Hattem en Heerde een droom die werkelijkheid wordt.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?