Altijd feest in winkel Joop Brouwer

Zaterdag 28 oktober 2017

Door Ben Eggermont

Al 47 jaar runt de familie Brouwer de Feestwinkel aan de Asselsestraat 145-147.Eerst nog met Joop maar na zijn overlijden draait Ineke Brouwer met haar twee kinderen Ilona en Roy de zaak. Aan de vooravond van Halloween een interview.

Leeft Halloween in Apeldoorn?

,,Dat loopt toch zeker al wel zo’n 10 tot 12 jaar. En als mensen Halloween willen vieren dan doen ze het goed. Er zijn allerlei partijen die erop inspelen. Een pretpark, Binky, een kroeg, een restaurant. De laatste vijf jaar wordt het algemener. En dan komen ze hier hun spulletjes kopen.”

Heb je last van de Action’s, de Lidl’s en andere prijsvechters die Halloween-spullen tegen spotprijzen aanbieden?

,,Je hebt er wel mee te maken, maar wij focussen echt op de mooie en luxere spullen. Wat wij veel merken is dat ze eerst een pakje kopen bij de Action en daarna bij ons komen en zeggen dat was helemaal niks, pasvorm is niks en het ging gelijk stuk. Wij zeggen het kost niks, maar het is ook niks. Dat horen we echt heel veel. Maar goed het blijven je concurrenten, dus je moet scherp blijven. En meegaan met je tijd. We hebben een website, een verlengstuk van de winkel. Een etalage is gewoon nodig.”

 

Als je Halloween nu afzet tegen andere feesten zoals carnaval?

,,Het Carnaval hier is niet te vergelijken met het Zuiden, maar ze komen wel hier hun pakje halen en stappen op de trein naar het Zuiden. Maar vlak vooral de kleine plaatsen niet uit.  Klarenbeek, Vaassen, de Wilp met de grootste optocht in deze buurt. Zo vallen we van het ene feest in het andere.”

Wat is in het jaar nu de top 3?

,,Carnaval is natuurlijk heel goed. Daarnaast de Oktoberfeesten, is ook heel erg leuk, echt een nieuw feest. Het leeft heel erg, met lederhosen en de jurkjes. Het groeit. Voetbal, Oranje,  was eerst geweldig, maar dat is nu niets meer. En dan uiteraard Halloween.”

Naast de feesten zijn er natuurlijk ook de feestartikelen, hoe loopt dat?

,,Dat loopt best goed, we hebben zo’n 7000 artikelen. Alle producten tellen mee. Er zijn geen echte uitschieters. Het is afhankelijk van het feestje dat gevierd moet worden. Bij ons komt het overal en nergens vandaan.”

Doen jullie nog hele speciale dingen?

,,Jazeker, mijn zoon Roy is gespecialiseerd in ballonnenwerk, ballonnentorens en ballonnenbogen. Die levert en installeert hij ter plaatse en haalt ze ook weer op voor allerlei feesten, jubilea, geboortes en dergelijke. Het is eigenlijk begonnen met een meneer die een speciaal feest wilde organiseren voor zijn dochter met het syndroom van Down. Hij vroeg of wij ballonnenbogen maakten. Dat hadden we nog nooit gedaan. We zijn aan de slag gegaan en het is een prachtig feest geworden. En nu is dat uitgegroeid tot een heel eigen lijn met allerhande bogen en torens voor allerlei feesten.”

Is het bij jullie thuis ook alle dagen feest?

Na enige aarzeling: ,,In de winkel is het altijd feest, de winkel is eigenlijk thuis voor ons. We zijn allemaal zo betrokken bij de zaak. Het is altijd gezellig hier. We werken met z’n drieën samen en dan heb je hier altijd het meeste plezier.”

Ilona, ben je er eigenlijk gewoon ingerold omdat de zaak er nu eenmaal was?

,,Ja, het is er eigenlijk met de paplepel ingegoten. Mijn ouders zeiden ook tegen mij en mijn broer, ga eerst maar eens ergens anders kijken om ervaring op te doen. Zo heb ik in de horeca en bij Middelink gewerkt.” Bevestigend zegt moeder: ,,Zo hebben ze geproefd hoe het in het zakenleven is en dat het niet altijd makkelijk is.”

Hebben jullie nog last gehad van de crisis?

,,Ja, wie niet. Maar dan is het juist dat ondanks de crisis dat de mensen toch wel een feestje willen hebben, misschien minder lux, maar het gaat wel door. Vlak voor de crisis, negen jaar geleden hebben we ingrijpend verbouwd en samen met Roy en Ilona weer verder gegaan. ”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!