Bla-Bla gelooft in toekomst, hoe onzeker ook

Maandag 6 april 2020

Door David Levie

Voor de fotograaf willen René en Theo Wiggers de spade wel even tegelijk in de grond steken. Theo (met afgeronde MTS-opleiding) is zeker niet te beroerd om z’n handen vies te maken, maar als technische man moet hij zijn meerdere in zijn jongere broer erkennen.

,,Kijk”, zegt Theo Wiggers, verwijzend naar het pand in de Korenstraat waar Bla-Bla de Luxe en Bla-Bla Trends worden samengevoegd. ,,Ik heb het allemaal in mijn hoofd zitten en ik kan het ook wel uittekenen. Maar René is veel handiger dan ik ben. Hij is bij alle verbouwingen van de winkels betrokken geweest. Hij is superhandig, letterlijk mijn rechterhand. Onmisbaar.”

Aanleggen van elektriciteit, frasen, schuren, graven (riolering), timmeren, René doet het. Daarnaast is hij de manager van Bla-Bla filiaal Classics. Vóór zijn aanwezigheid als ondernemer in Apeldoorn haalde Theo zijn broer jaren geleden binnen. Theo had het druk en vroeg zijn broer om effetjes te helpen. ,,Dat beviel goed. En dat doet het nog steeds. Wij vullen elkaar aan en we voelen elkaar aan. We overleggen veel. En toch heb ik alle vrijheid.”

Een hecht stel, die familie Wiggers. ,,Mijn zus, die de boekhouding doet, maakt zich vaak meer zorgen dan ik”, zegt Theo , de oudste van de 3. ,,Natuurlijk hebben we lang over de verbouwing nagedacht. Ik heb het pand, waarin vóór mij Eigen zat, al eind vorig jaar gehuurd. We zijn met de voorbereidingen begonnen met de bedoeling om in april open te gaan. Maar corona heeft de boel wel vertraagd. Daarom hebben we voor medio augustus gekozen. Dan is de voorraad op peil. Al denk ik dat we wat vroeger met de opruiming gaan beginnen. Je ziet dat sommige ketens nu al met acties bezig zijn. Dat is echt geen goed teken.”

Afspraken

,,Die crisis hakt er in. Ik heb met mijn huurbazen, dat zijn er 4, voor de hele korte termijn afspraken kunnen maken. Dat heeft geleid tot huurkortingen van tussen de 30 en 50 procent. Voor april althans. Maar ik zal opnieuw aan de bel moeten trekken. Want het gaat nog wel even duren. Ik heb met de bank kunnen overleggen en heb een goede verstandhouding met mijn leveranciers. Louter topmerken. Die leveranciers zien hun kleding graag in onze winkels. We hebben er met z’n allen steevast voor gezorgd dat we op tijd verbouwden, met wat nieuwe dingen kwamen en dat alles er piekfijn uitziet. Dat geeft goodwill opgeleverd.”

,,En we hebben gelukkig nog wat vet op de botten. Maar niet oneindig. Wat ik wel weet, is dat er zowel landelijk als in Apeldoorn koppen gaan rollen. Deze crisis wordt groter dan die van 2008. Let maar op. Via de webshop hebben we nog wat inkomsten. De winkels zijn gesloten, de huur van Bla-Bla de Luxe is vanwege de verhuizing naar ons nieuwe pand opgezegd. Al doen sinds kort ook aan private shopping. De webshop is weliswaar met 60 procent gegroeid, maar dat is bij lange na niet voldoende om de verliezen op te vangen.”

En dan toch die verbouwing. ,,Daar hebben we nu extra de tijd voor”, zegt Theo met een lach. Ondertussen graaft René – slechts een beperkt aantal grote werkzaamheden is uitbesteed – in de tuin. Een tuin met een horecabestemming. Maar daar gaat Theo niet aan beginnen. Zeker, hij zal er een wijntje laten schenken, een biertje of wat fris. Maar alleen voor klanten die in de winkel zijn. Verder denkt hij aan speciale avonden voor zijn vrouwelijke klandizie of iets met kramen tijdens een uitverkoop. En de heren? ,,Ach misschien wel, maar de meeste mannen hebben toch wat minder met mode.”

Zelfvertrouwen

Theo straalt zelfvertrouwen uit. Hij gelooft in de toekomst, hoe onzeker die ook is. Hij zag in zijn straatje zaken als Noa Noa, La Peche en Eigen verdwijnen en/of omvallen. Hij is blij dat Que Pasa  in het leegstaande pand van Noa Noa komt. En hij is met dat andere typisch Apeldoornse familiebedrijf Oxener, onder leiding van Peter Rijkers een samenwerking op Facebook en Instagram aangegaan. De dames van Bla-Bla showen kleding met de schoenen van Oxener aan hun voeten. ,,De foto’s maken we zelf”, zegt hij. ,,Ik heb een eigen studio ingericht.”

Nog even terug naar Theo Wiggers als werkgever. Een bedrijf met 21 werknemers waarvan 80% met een vaste aanstelling . Hij wil knokken voor hun baan en gaat voorop in die strijd. En dat weten ze. Ze hebben een filmpje voor ‘m gemaakt dat hem niet droog hield. Op zijn mobiel toont hij de beelden. En opnieuw raakt hij geëmotioneerd. En dat zijn geen krokodillentranen. Een baas die zijn werknemers collega’s noemt. Waarvan een aantal collega’s al jaren bij hem is. Een man ook die weet dat hij een hoge gunfactor heeft. Zowel van leveranciers als van klanten. Een ondernemer met visie en de blik op de toekomst gericht. Een onzekere toekomst. ,,Niemand die weet hoe het afloopt”, zegt Theo. ,,Toch blijf ik in die toekomst geloven.”

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!