Buitenkoken met producten uit de natuur

Maandag 16 januari 2017

Door Redactie

Wanneer je denkt aan buiten koken, denk je al snel aan de zomerse barbecue. Leuk natuurlijk, maar buitenkoken kan op zoveel meer manieren. Om een echte buitenkook-experience te beleven heeft het bedrijf ‘Buitenkokers’ een aantal workshops ontwikkeld. Ingeborg Leerkes van Buitenkokers vertelt.

Wat houden die workshops in?
,,In het voorjaar bieden we als Buitenkokers twee buitenkookworkshops aan onder begeleiding van een ervaren buitenkok. Behalve barbecueën kan je ook veel meer doen buiten op het gebied van koken. Je kunt ook de natuur in gaan en leren hoe je net als vroeger buiten kookt op open vuur. Om buiten te koken is het nodig om eerst ingrediënten te verzamelen, vervolgens maak je vuur en bereidt de gerechten. Maar waar doe je dit en welke ingrediënten kan je eten? Dat leert onze ervaren buitenkok je.”

Heb je het idee dat het mensen aanspreekt, dat buitenkoken?
,,Ik weet het wel zeker dat buitenkoken mensen aanspreekt, want het loopt goed. Zo goed zelfs dat wij er koks bij zoeken. Wij zijn twee jaar geleden met Buitenkokers begonnen en wij zijn zeer tevreden over het verloop van het bedrijf. Bedrijven boeken het veel als teambuilding, maar ook zie je dat veel bedrijven willen buitenkoken na een vergadering, teamdag of training. Want buitenkoken is ook veel samenwerken.
Werk je niet goed samen met buitenkoken, dan heb je geen lekker maaltijd!”

Waarom is buiten koken zo leuk?
,,Buitenkoken is écht anders dan koken op gas. Wij koken op houtvuur en koken op open vuur is wel een speciale discipline die het extra bijzonder maakt. Ook de smaken zijn daardoor intenser. Daarnaast ben je dus lekker buiten aan de slag. Ik ben een buitenmens en vind het heerlijk om in de natuur te zijn.”

Waar komt je eigen interesse voor buiten koken vandaan? 
,,Ik ben altijd een buitenmens geweest. Ik ben opgegroeid in Wilp- Achterhoek, met veel ruimte om het huis en wij ‘leefden’ praktisch buiten. Toen ik mijn eigen evenementenbureau startte 15 jaar geleden wilde ik vooral veel buitenactiviteiten aanbieden. Uiteindelijk kwam daar twee jaar geleden buitenkoken bij. Een collega van mij, Mieke Voshol, is partner van Veluwe Experts en zij bood buitenkoken als teambuilding aan. Dit sloeg zo goed aan dat wij daar een intensievere samenwerking in hebben gevonden en zo is Buitenkokers ontstaan. Ik kook wel vaak buiten, bij mooi weer en op mijn eigen buitenkook-barbecue. En barbecuen is toch echt anders dan buitenkoken.”

Wanneer zijn de workshops?
,,Deze zijn op zaterdag 8 april 2017 en zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur. Die van 8 april heet de buitenkook-workshop ‘Het Schaap’. Je leert hier alles over het schaap, schapenvlees en schapenkaas. Deze workshop zal gegeven worden op de biologische schapenboerderij in Garderen. De workshop van 13 mei heet ‘Groenten en kruiden uit de natuur’. Je leert hier de beginselen van wat je wel en niet kan plukken in de natuur. Daarnaast ga je koken met wat je hebt geplukt en zullen wij ook gerechten gaan bereiden met zeer bijzondere groenten. Deze kookworkshop zal gegeven worden bij onze Schaapskooi in Garderen.”

Wat kost zo’n workshop?
,,De kosten voor beide workshops zijn 140 euro inclusief alle ingrediënten, drankjes, professionele buitenkok, workshopmateriaal.”

Waar kunnen geïnteresseerden zich aanmelden?
,,Wil je meer weten of je opgeven voor deze workshops? Kijk dan verder op de website of neem contact op met mij via telefoonnummer 055-3550368 of door te mailen naar info@buitenkokers.nl.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!