Cantharel laat medewerkers door IVN opleiden tot natuurgids: van kok tot administrateur

Donderdag 28 april 2016

Door Redactie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel-restaurant de Cantharel schotelt een twintigtal medewerkers een op maat gesneden groencursus van het IVN (natuureducatie en duurzaamheid) voor. De Van der Valk-vestiging in Ugchelen wil zich hierdoor nog nadrukkelijker manifesteren als duurzame onderneming. Ook denkt de Cantharel beter in te kunnen spelen op de belevingsbehoefte van hotelgasten.

Met dit initiatief neemt de Cantharel een voorschot op een grote verbouwing waarbij 80 van de 160 hotelkamers worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 75 nieuwe kamers waaronder een aantal familiekamers. De hotelleiding wil de cursisten (van kok tot administrateur) straks inzetten als natuurgids opdat ze goed geïnformeerd met hotelgasten op pad kunnen gaan over de Ugchelse Enk en door de omringende bossen. De Cantharel werkte al samen met het IVN, die in de onmiddellijke omgeving drie tochten heeft uitgezet voor wandelaars en fietsers. Door gidsen op te laten leiden speelt de Cantharel slim in op de markt. ,,Met kerst hebben we gemerkt dat gasten het fijn vinden als er door ons ook het een ander wordt georganiseerd. Dat gaan we nu uitbouwen.’’

Het Ugchelense hotel biedt wandelaars, fietsers en ruiters al extra faciliteiten. Als de uitbreiding in 2017 is voltooid is er in de nieuwe kelder nog veel meer ruimte voor fietsen, die van huis worden meegenomen of ter plekke te huur zijn.

Pr-medewerker Mirjam Bosch is een van de cursisten die gedurende vijf dagdelen zowel theoretisch als praktisch onderwijs krijgen van IVN-vrijwilligers. Ze leert straks dat dat de plek waar nu de Cantharel staat in de middeleeuwen de kern vormdevan Ugchelen. De enk dankt zijn glooiingen aan met schapenstront bemeste plaggen die zich op den duur verhieven boven de schrale zandbodem en zo landbouw mogelijk maakten. De langgerekte bosrand zorgt voor een rijke fauna. ,,Ik weet niet zoveel van het bos’’, zegt Mirjam. Tot mijn grote schande moet ik bekennen, want ik ben in Ugchelen opgegroeid.’’

Medewerker in de huishouding Sheena Thring die in Swaziland het levenslicht aanschouwde, is leergierig. Voor haar is de cursus een opstapje naar integratie en een goede baan. Kok Kevin Knip is beroepshalve vaak in het bos te vinden. In de partytent kookt hij op locatie.

De strijd om een plekje met de partytent op de Enk zelf heeft de Cantharel opgegeven. ,,Bewust’’, zegt Mirjam Bosch. ,,Het gaat om een heel bijzonder en kwetsbaar gebied met een interessante historie. Dat moeten we respecteren.’’

Alex Eeninkwinkel van het IVN glimlacht. De cursus is nog maar net begonnen, maar zijn doel lijkt nu al bereikt. ”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!