Centrummanagement Apeldoorn: ‘Schrap eenmalig reclamebelasting’

Maandag 23 november 2020

Door Amrutha Mol

Als het aan de vereniging Centrummanagement Apeldoorn ligt, hoeven ondernemers in het centrum van Apeldoorn dit jaar geen reclamebelasting te betalen. Het bestuur van de vereniging is van mening dat het innen van reclamebelasting dit jaar vanwege de huidige situatie niet gepast is.

Moeilijke tijd

“De huidige coronacrisis die we doormaken is een moeilijke tijd voor iedereen”, vertelt Hans Wesselink, voorzitter van het bestuur van Centrummanagement. “Ook voor de binnenstadondernemers, die hun omzet onder druk zien staan. Voor hen heerst er veel onzekerheid over hun financiële toekomst. Daarom hebben wij besloten om af te zien van de heffing van de reclamebelasting voor 2020.” De bestaande regelingen om ondernemers (financieel) bij te staan, staan niet in verhouding tot de normale omzet, vindt hij. “Mede door het niet laten opleggen van deze reclamebelasting doen wij als Centrummanagement ook onze bijdrage in het ontlasten van de binnenstadondernemers.”

Het innen en heffen van de reclamebelasting wordt normaal gesproken in de zomermaanden gedaan. Dat is echter eerder dit jaar uitgesteld om daarmee ondernemers te ontlasten tijdens de coronacrisis. Centrummanagement heeft nu voorgesteld om het heffen en innen van de reclamebelasting voor dit jaar in zijn totaliteit te schrappen. Het college van Apeldoorn wil medewerking verlenen aan dit verzoek, maar zij moeten het nog wel aan de gemeenteraad voorleggen. “Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om dit te beslissen. Ergens de komende maanden wordt er over ons voorstel gestemd, maar we hebben goede hoop dat de gemeenteraad ermee akkoord gaat”, legt Wesselink uit.

Over reclamebelasting

Apeldoornse binnenstadondernemers betalen jaarlijks naar rato belasting voor reclame-uitingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de WOZ-waarde van een pand. Tribuut int de reclamebelasting bij ondernemers, waarna het terecht komt bij gemeente Apeldoorn. De gemeente keert het totale bedrag, na aftrek van de inningskosten, uit aan Centrummanagement Apeldoorn in de vorm van subsidie. Deze partij is in het leven geroepen om het beschikbare budget zo effectief mogelijk in te zetten. Het budget komt ten goede aan allerlei zaken ter versterking van het ondernemersklimaat, aantrekkelijkheid en levendigheid van het centrum.

Schuld

Dat de binnenstadondernemers dit jaar niet te kampen krijgen met het betalen van reclamebelasting, houdt ook in dat Centrummanagement achterblijft met een schuld. De subsidie voor 2020 is immers al volledig toegekend en deels al uitgegeven aan een herstelplan voor de binnenstad. Deze schuld zal dus door Centrummanagement moeten worden terugbetaald aan de gemeente. “We gaan met gemeente in overleg om tot een goede betalingsregeling te komen, zodat onze activiteiten voor binnenstadondernemers ook de komende jaren gecontinueerd kunnen worden”, vertelt Hans Wesselink.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!