Chef Arjan maakt zelf z’n schermen

Vrijdag 15 mei 2020

Door David Levie

De timmerwerkzaamheden zijn inmiddels achter de rug. En daarmee is Arjan van der Pijl klaar om vanaf juni weer gasten in zijn Eetkamer Potjandorie te ontvangen. Eigenhandig timmerde Arjan 4 schermen in elkaar. Daardoor kunnen zijn gasten veilig van een van zijn 14 potjes genieten.

Zo’n 5 jaar geleden nam Van der Pijl het eethuisje aan de Gazellestraat in Kerschoten over. Vanaf die tijd ging het crescendo. Ieder jaar zag hij de lijn stijgen. Nu hij ook nog eens van contractuele verplichtingen en de daarmee gepaard gaande financiën was verlost begon de zon voor hem te schijnen. Totdat de zaak hals over kop dicht moest van de overheid. Een droevig lot dat veel van zijn collega’s aan het wankelen brengt.

Nu hij binnenkort weer mag openen, zijn de ergste zorgen voorbij. In totaal 9 tafels, merendeels uitklapbaar, telde zijn sfeervolle zaak voor de crisis, daarvan blijven er nu nog 5 over. Netjes van elkaar afgeschermd. ,,Als iedere avond die tafels bezet zijn, ben ik gelukkig”, zegt hij optimistisch.

Duurzaam

Pruttelende potjes met vleesgerechten, vis of vegetarisch van inhoud bepalen zijn kaart. Wie er een voorgerecht en dessert bij wil betaalt net iets minder dan 30 euro. Arjan staat zelf achter het fornuis, hij heeft 1 vaste kracht in dienst en 3 anderen zijn oproepbaar. Door de formule hoef ik weinig eten weg te gooien”, zegt hij. ,,We werken zo duurzaam mogelijk. Daardoor kan ik de prijzen vriendelijk houden.”

Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Zo ook de schermen tussen de tafels. Precies op maat. ,,Ik kwam ze op internet ook tegen, maar die zijn toch afwijkend. Vandaar dat ik zelf aan de gang ben gegaan. En het is aardig gelukt.”

Mede dankzij zijn vriendelijke verhuurder heeft hij het kunnen redden. ,,Ik ben heel coulant behandeld”, zegt hij. ,,Na regen komt zonneschijn”, kreeg ik te horen. ,,Daar hopen we dan maar op.”

Klap

Hij geeft toe dat het allemaal niet veel langer had moeten duren. ,,De eerste klap kreeg ik toen er 4 partijtjes werden afgezegd. Dan praat je gemiddeld over 35 mensen. Dat is een beste aderlating, je kosten lopen immers gewoon door. Gelukkig heb ik veel vaste gasten. Zeker meer dan de helft komt hier met enige regelmaat eten. Spareribs zijn het meest gewild. Er komt hier zelfs een man wekelijks eten. Aan het begin van een nieuwe maand kom ik met Arjan’s Pot. Die is inwisselbaar en meestal seizoens-gerelateerd. Als ik de kaart zou veranderen, dan krijg ik dat meteen te horen. Er komen hier nogal wat oudere gasten en die hebben het liefst wat ze kennen, iets vertrouwds.”

Van der Pijl werkt samen met zijn collega Royal Daan van de Koninginnelaan. ,,In die zin dat we elkaar helpen met gerechten. Ik lever hem bijvoorbeeld soepjes, hij mij de cheesecake. Die is voortreffelijk.”

De eerste reserveringen zijn inmiddels binnen. Hij is blij weer aan de slag te kunnen. ,,Zoals gezegd: na regen komt zonneschijn. En laat die zon maar komen, ook op mijn terras.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!