Corona en ondernemers: reacties Apeldoorners hartverwarmend

Dinsdag 24 maart 2020

Door Marianne Zegwaard-Waanders

De effecten van de coronacrisis treft vele ondernemers en het zal zeker de ondernemers in het MKB raken. Wat de gevolgen zijn, is nog niet te overzien. Toch proberen ze op zoek te gaan naar alternatieven om inkomsten te genereren, want stilzitten is geen optie. Vandaag opnieuw enkele ondernemers aan woord. We spreken Esther Habers eigenaar van Sizzles, Amanda Kraal (eigenaar van yoga studio Happy Yogi) en Lotte Nuyten van restaurant Don Quichotte over onder andere de betekenis, de alternatieven.

Wat betekent de huidige situatie voor jullie?

Esther: ,,Nadat we het nieuws hoorden, hebben we de hele nacht bijna doorgewerkt en een plan gemaakt voor een thuisbezorgservice. We voelen de verantwoordelijkheid voor onze medewerkers, maar dubbel, natuurlijk ook voor ons zelf. We zitten middenin een verbouwing, die zal uiteraard vertraging oplopen. We blijven wel doorgaan. Maar het belangrijkste is toch gezond blijven met elkaar. Laten we het fiksen en niet teveel in paniek raken. We blijven positief en kijken per dag.”

Voor Amanda heeft het direct invloed op haar inkomsten: ,,Ik had net als iedereen niet gerekend op deze situatie. Ik heb de yogastudio uiteraard moeten sluiten. Het besmettingsgevaar is te groot en gezondheid gaat voor. Veel mensen die bij mijn lessen volgen, doen dat op basis van een strippenkaart. Dat betekent voor mij nu weinig vaste inkomsten.”

Lotte geeft aan dat zij en haar partner en eigenaar Kees Roos de sociale contacten met hun gasten missen: ,,Ja, dat vinden we erg. We hebben natuurlijk geen inkomsten nu en de doorlopende kosten blijven hoog. Met daarnaast de derving van al het ingekochte en voorbereide voedselwaren. Dat is erg, maar dat gemis met onze gasten, hakt er voor ons beiden in.”

Wat heb je nodig, van zowel van de Apeldoorner, de politiek als het lokale bestuur?

Esther: ,,Om te beginnen moet je zelf niet passief achterover blijven zitten. Daarom onze aanpak. Maar wat vooral heel fijn is, is de steun van de mensen die wij krijgen. Dit is zo bijzonder, we ervaren daarmee dat we het samen doen. Het is hartverwarmend en tegelijkertijd verdrietig. Verder hebben we voor onze medewerkers al arbeidstijdverkorting aangevraagd en daarin worden we ondersteund. Er is een behoorlijke pot voor.”

Amanda rekent niet teveel op de overheid: ,,Nee, ik wil niet rekenen op steun van de overheid, want er zijn al overal tekorten in de zorg en onderwijs. Wat de Apeldoorner kan doen, is vooral de lessen online te volgen en het vooral ook doorvertellen.”

Lotte: ,,Uiteraard dat deze sluiting niet te lang gaat duren. We hopen op coulance van onder andere de Belastingdienst, de gemeente en bijvoorbeeld de huurbaas. Samen met onze medewerkers willen we een positieve instelling blijven houden. En door alle hartverwarmende reacties het vertrouwen proberen vast te houden dat op het moment dat de deuren dat de deuren weer open mogen, wij weer kunnen draaien als vanouds.”

Never waste a good crisis

Als ieder nadeel ook een voordeel heeft, wat zou dat in dit geval kunnen zijn? Esther: ,,Dat we leerden om met elkaar sterk te zijn en saamhorigheid, zowel als team als in Apeldoorn, te hebben ervaren. Dit vergeten we nooit meer. Het is daardoor ook vormend.”

Voor Amanda draait het ook om creativiteit: ,,We kunnen hier veel van leren. Ik merk dat ik door deze crisis creatiever ben en nog meer met het oog naar oplossingen in plaats van problemen wil kijken. Dat is de enige manier vooruit, blijven lachen!”

Lotte en Kees zien vooral de winst in de steun die ze van mensen in en buiten Apeldoorn ontvangen als zeer waardevol: ,,Dan heb je echt het gevoel dat we er niet alleen voor staan. Laten we dat niet vergeten.”

Welke alternatieve stappen zetten ze?

Bij Sizzles bezorgen ze thuis in samenwerking met een afhaalservice waarbij ze strikt de richtlijnen van het RIVM volgen. Happy Yogi biedt lessen nu live online aan via Zoom. En Don Quichotte doet wat ze altijd al deden, het aanbieden van cadeaubonnen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!