Help de bevolking van Oekraïne

De zomer van: Samantha Spaan – Van de Leemkolk

Woensdag 31 juli 2019

Door Marieke Nuijten

In de zomerserie ‘De zomer van’ is de redactie van Apeldoorn Direct op zoek naar mooie, boeiende, ontroerende en inspirerende verhalen. Rode draad in deze serie is de vraag: ‘Hoe ziet jouw zomer er uit?’. Wekelijks kijken we mee door de zonnebril van een Apeldoorner en zetten zijn of haar zomer in de schijnwerpers. Deze week stellen we Samantha Spaan – Van de Leemkolk de vraag: ‘Hoe ziet jouw zomer er uit?’. Samantha is deze zomer vol gas in training om een sportieve prestatie neer te zetten voor KIKA. Wat haar motiveert lees je in deze editie van ‘De zomer van’.

Naam: Samantha Spaan – Van de Leemkolk
Geboren: 22 januari 1984
Verliefd-verloofd-getrouwd: Getrouwd met Ilja
Meest trotst op: De kinderen
Geïnspireerd raak ik door: Mijn man. Ik heb er bewondering voor hoe hij zijn tanden in iets vast kan zetten en vervolgens niet meer los laat. Ons eigen bedrijf bijvoorbeeld dat hij van niets heeft weten op te bouwen tot wat het vandaag de dag is.
Wat staat er op je playlist: Na het zien van de film Aladdin, draaien wij de soundtrack grijs thuis. The crazy showman vind ik zelf ook te gek.
Gek op: Mijn gezin én sporten.
Je mag mij ’s nachts wakker maken voor: Een echt goede verse pizza, hoewel ik ook dol ben op slapen hoor.
Favoriete vakantieland: Disneyland in Parijs, ja daar ga ik het liefst altijd naar toe 🙂
Mijn quote: Leef je mooiste leven (Michael Pilarczyk) 

Hoe ziet jouw zomer er uit?

,,Héél veel kilometers maken! Ik train deze zomer voor mijn deelname aan de New York Marathon op 3 november voor het goede doel KiKa. We gaan dan ook niet op vakantie deze zomer. Deze hele zomer staat in het teken van lopen, lopen en nog eens lopen. Voor die training trek ik er 4 á 5 keer per week op uit, de overige dagen heb ik nodig voor mijn herstel. In september 2020 zal ik me weer voor KiKa inzetten tijdens de marathon in Berlijn en met een beetje geluk loten ze me tussen NY en Berlijn nog in om in april 2020 London te lopen.”

Dat is een mooi doel, loop je de marathons in je eentje voor KiKa?

,,Nee hoor, we gaan met 105 lopers richting NY. Aan de marathon in London zullen namens KiKa 12 lopers deelnemen en aan Berlijn 30 deelnemers. KiKa koppelt aan iedere deelnemer een sponsorbedrag, hoe we dat binnen hengelen is aan onszelf. Ik heb allerlei leuke acties bedacht, zoals een sponsorloop op de atletiekbaan samen met kleine kinderen. Ook heb ik in 2 restaurants een avondje meegelopen in de bediening waar ik het fooiengeld van de avond mocht houden. En natuurlijk is er de KiKa-sponsorpagina waarop gedoneerd kan worden. Voor mijn verjaardag en de kerstdagen vraag ik donaties voor KiKa, dat heb ik familie en vrienden al aangekondigd.”

Hoeveel tijd ben je gemiddeld kwijt om je doel te behalen?

,,Op dit moment bijna non-stop, gemiddeld besteed ik dagelijks een uur of 2 met binnenhalen van sponsorgelden. Daarnaast moet er natuurlijk gewerkt worden en heb ik ook nog een gezin. Oja, en er moet nog getraind worden tussen de bedrijven door.”

Wat moet je er allemaal voor doen óf juist laten?

,,Mijn grote passie is obstacle runs lopen. En dan natuurlijk op wedstrijdniveau in de zogenaamde OCR Series. In verband met gevaar voor blessures sla ik die voor nu even over, al mis ik ze wel.”

Baal je er weleens van dat je dit doet in plaats van iets anders?

,,Nee absoluut niet, ik ben héél gemotiveerd. Hoe kan ik ook anders, die kleine kinderen die elke dag een strijd leveren tegen die kanker, die geven ook niet op. Dus nee, opgeven is geen optie, het geeft me zo’n drive om dit te doen slagen.”

Waarom haal je hier zoveel voldoening uit?

,,Ik vind het altijd fijn een bepaald doel te hebben om naartoe te trainen. Afgelopen jaar was dat dus het WK OCR series in London. De komende 3 jaar zullen dat de KiKa marathons zijn die ik ga lopen. Ik hoop gewoon heel veel geld voor ze op te kunnen halen. Ik ben aangestoken met het KiKa-virus door mijn man. Hij wilde graag eens een marathon lopen, maar niet zomaar. Graag koppelde hij daar een mooi doel aan. Toen raakte hij geblesseerd en vroeg hij mij het stokje over te nemen. Ik twijfelde geen moment.”

Aan welke training heb je een mooie herinnering overgehouden?

,,Mijn man en ik hebben doordat we onze eigen personal training studio hebben, het geluk dat daar veel lopers tussen zitten. Nog gelukkiger prijs ik ik mijzelf met het feit dat veel van die lopers het leuk vinden samen met mij hard te lopen. Dát vind ik de mooiste kilometers. Voorheen liep ik met muziek op, daar ben ik mee gestopt. Nu loop ik veel bewuster. Ik geniet van de omgeving en de maatjes met wie ik loop.”

Wat zou je doen wanneer je dit niet zou doen?

,,Ook dan zat ik niet stil en was ik vol gas aan het trainen voor het WK van de OCR Series.”

Welke zomer heeft voor jou een gouden randje?

,,Dat is de zomer van 2013, de zomer waarin onze zoon Isaac geboren werd. In augustus, dus echt een zomerkindje.”

Wanneer is de zomer van 2019 voor jou geslaagd?

,,Als ik zonder kleerscheuren en al te veel blessures richting NY kan vliegen.”

Kunnen wij jou nog sponsoren naar je doel?

,,Graag zelfs! Voor NY dit jaar is het doel al behaald, daar ben ik super trots op. Voor Berlijn moet ik nog 1.580 euro en als ik ook London mag lopen komt daar nog eens 5.500 euro bovenop.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?