Den Olifant tovert niemandsland om tot hotspot

Dinsdag 16 juni 2020

Door Redactie

Het Stationsplein trachtte altijd al de natuur die de Apeldoornse omgeving rijk is na te bootsen. Echter, sinds donderdag 11 juni vinden treinreizigers ineens een compleet andere woestenij wanneer ze aan de stadskant het station uitkomen. Daar, tegenover de fietsenstalling, opende Frits Groeneveld van Wijnbar & Tapperij Den Olifant het Den Olifant zomerterras. „Dit is genieten op z’n allerveiligst”, meldt Frits met een knipoog. Want er moet aan veel regels worden voldaan om de bezoekers gezond te houden.

Den Olifant Zomerterras

Wie bekend is met het stuk niemandsland waar nu het Den Olifant zomerterras zich bevindt herkent het vrijwel niet meer terug. Het voorheen lege grasveld huist nu een bar, mooie overkapping, kleine stukjes strand en verschillende zitjes. Over het hele terrein is een looproute uitgestippeld, zodat mensen elkaar niet hoeven te kruisen en tussen alle tafels is minstens 1,5 meter afstand.

Om binnen te komen gaat men door één ingang waarboven in grote letters prijkt: ‘Serengeti, Den Olifant goes wild.’ Onder deze boog vraagt een vriendelijke medewerker je het resultaat van de online ‘corona check’ vragenlijst te tonen. Jouw antwoorden op vragen over je eigen gezondheid en van eventuele huisgenoten worden, zogezegd, op je blauwe ogen geloofd, want iedereen komt om veilig te genieten. Het kan echter zijn dat je niet direct wordt binnengelaten. Natuurlijk als je de coronacheck niet haalt, maar waarschijnlijker door het grote succes van dit Serengeti-terras.

Vol = Vol (En ’t was vol)

Al op de tweede dag van het nieuwe terrasconcept mocht Groeneveld naar de ingang om mensen te vertellen dat ze nog even geduld moesten hebben. „Waanzinnig toch”, vertelt Frits, „Dat het direct aanslaat is fantastisch.” Alle strandstoelen, hoge zitjes en tafels waren gevuld, maar mensen zochten niet direct hun heil ergens anders. Ze bleven rustig in de rij staan totdat er een plekje vrij kwam.

„Het is gewoon heerlijk om eindelijk weer een biertje geserveerd te krijgen”, vindt Andries van Noorden, die gelijk op de eerste dag van de partij was. „En dat op zo’n toplocatie…we hebben in Apeldoorn al een strand langs het kanaal, een oase tussen gebouwen, en nu ook gewoon de Serengeti langs het spoor!” Als kantoormedewerker van Agrifirm had Van Noorden, net als zovelen, wekenlang thuis gezeten — werken op afstand — maar komt graag in de stad. „Dat we nu op zo’n bijzondere plek, zonder coronafrictie kunnen genieten van een heerlijke hap is geweldig.”

Met ‘coronafrictie’ doelt Van Noorden op hoe wijds opgezet het allemaal is. Zo zat Lysanne Scheijbeler, vrienden met Van Noorden, 5 meter verderop: „We zijn met z’n achten, maar er mogen maximaal 4 mensen per tafel zitten. Dus hebben we 2 tafeltjes.” Het brengt een zekere gezelligheid met zich mee, de gesprekken die van de ene naar de andere tafel springen. Ook Scheijbeler is enthousiast: „Frits heeft een stukje niemandsland omgetoverd tot iets prachtigs voor jong en oud. Heerlijke dranken in combinatie met een fantastische sfeer. Een fantastische middag!”

Happen en Dranken

„Hier op de Serengeti kunnen de mensen proeven waar we al die jaren al bekend om zijn, zoals de Olifantenplanken en onze legendarische nacho’s”, legt Frits uit. „Maar er is nog meer. Zo verzorgt Matt van Maastricht van Schenkers met zijn team elke dag lekkere lunches en nodigen we ook roulerend lokale ondernemers uit om hier eten te verzorgen.” Van Schenkers kunnen mensen genieten van bijvoorbeeld sandwiches, maar ook is er nu de mogelijkheid op de Serengeti aan het station van sushi te genieten. In Apeldoorn, op een Afrikaanse savanne, genieten van een Japanse lekkernij. ,,Dat is echt te gek”, lacht Groeneveld.

„Door telkens andere ondernemers uit te nodigen willen we delen met anderen, want we hopen natuurlijk dat dit de hele zomer een hotspot wordt.” Het terras blijft tot september elke dag geopend, van 11.00 tot 21.00 uur, „En op vrijdag en zaterdag mogen we tot 23.00 uur door”, licht Frits toe.

Als de eerste reacties enige indicatie zijn is het zomerterras van Den Olifant, deze Serengeti, zeker één van (zo niet dé) hotspot van deze zomer. Hoewel aan alle maatregelen gedacht wordt om iedereen veilig te houden, voelen mensen zich hier misschien even alsof het leven toch lekker normaal is gebleven; het terras op, een wijntje of biertje met vrienden en de zon. Zo hoort het.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!