Gezamenlijk overwerken voor het goede doel

Maandag 6 maart 2017

Door Redactie

Samen met een groep andere creatieven werken aan projecten voor goede doelen. Dat is wat er op vrijdag 31 maart gaat gebeuren in het ACEC café. Vanaf 18.00 tot 02.00 uur wordt het evenement ‘8 Uur Overwerken’ weer gehouden. Martijn de Frankrijker en Ian McMenamin van Grof Geschud zijn voor de tweede keer de organisatoren.

Het initiatief, dat afgekort wordt met ‘8UO’, begon ooit in Groningen. ,,In een jaar groeide het uit tot een landelijk evenement en in twee jaar was het ook internationaal”, legt Ian uit. ,,Momenteel wordt het in Nederland gehouden in 14 steden. Het idee is dat ondernemers in de creatieve sector vaak wel iets goeds willen doen voor goede doelen, maar dat tijd is geld, en daardoor ontbreekt het vaak aan tijd. Goede doelen willen vaak al hun tijd en energie steken in projecten die direct ten goede komen van het doel wat ze nastreven. Communicatie en markering valt hierdoor nog wel eens buiten de boot.”

In Apeldoorn werd 8UO ook al in 2010, 2011 en 2012 gehouden, toen een paar jaar niet en vorig jaar pakten Martijn en Ian het dus op. ,,Vorig jaar was het echt heel gezellig”, vertelt Martijn. ,,Het idee is dat je dus overdag gewoon zelf werkt, en dat je dus vanaf 18 uur gezamenlijk ‘overwerkt’. Zelf heb ik in 2010 meegedaan in Arnhem, omdat ik daar studeerde. Ik had als student geen geld over voor goede doelen, maar helpen wilde ik wel. Dan kan dus heel goed op deze manier. Een project van 2 maanden is echt niet mijn ding, ik ben best chaotisch, en daarom is een project afmaken in 8 uur tijd, echt heel mooi om te doen. Je ziet in die uren echt iets moois ontstaan.”

Vorig jaar waren er 5 goede doelen: Stichting Upside van Down, Unicef, Giro555, Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) en Kristal Samen Leven. Martijn: ,,De SAM wilde bijvoorbeeld graag een nieuwe huisstijl. Dat is iets waar ze zelf niet echt aan toekomen en in die 8 uur kan je hier mooi aan werken.” Naast de goede doelen waren er 5 teamcaptains en ongeveer 40 creatieven. De term ‘creatieven’ mag heel breed worden gezien, zegt Ian. ,,Er zijn veel mensen die zichzelf niet als ‘creatief’ zien, maar juist de mensen waarvan je het niet verwacht, die zetten vaak hele leuke dingen neer. Iedereen kan en mag meedoen.”

Op 31 maart zijn er 4 goede doelen: Artsen Zonder Grensen, International Justice Mission, de Werkgroep Hulptransporten Oost Europa en een doel dat nog even geheim blijft. Ian: ,,Als je twijfelt, moet je gewoon meedoen. Het is een ontzettend mooie ervaring en het is voor iedereen leuk om mee te doen.” Er wordt gewerkt in teams. Deelnemers dienen zich van tevoren aan te melden en Martijn en Ian maken een indeling van de teams. Martijn: ,,De cases van de goede doelen maken we niet van tevoren bekend. Zo kan er geen voorwerk gedaan worden en wordt er beter ‘out of the box’ gedacht.”

Aanmelden kan via www.8uo.nl. Deelnemers kunnen zich uiterlijk 28 maart inschrijven.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?