Gratis dansles voor Apeldoornse basisschoolleerlingen

Vrijdag 27 november 2020

Door Carla van Vliet

Nelke van der Gaag en haar dochter Hanna van der Gaag zijn in september hun eigen dansstudio ‘Spring’ begonnen. Want hoe leuk dansen ook kan zijn, qua prijs is het niet voor iedereen weggelegd. Daarom dit initiatief. Nelke legt uit hoe het zit…

Wat is jullie achtergrond?

“Ik heb veel gedaan in het culturele Apeldoornse veld, ik ben onder meer directeur geweest van Stichting Theaterstudie Apeldoorn (STA) en Hanna was daar werkzaam als dansdocente. In die hoedanigheid hebben we een periode samengewerkt met Tim Koldenhof Producties. Dit verliep allemaal prima, maar er bleef iets ernstig knagen. Ik vond het zo ongelooflijk jammer dat dansen, wat toch wel onder Kunst met een hoofdletter valt, bij voorkeur weggelegd bleek voor kinderen met de wat rijkere ouders. Zeker als er een vooropleiding aan te pas kwam, was dat vaak een rib uit het lijf. Het zat me dusdanig dwars dat ik de samenwerking met Tim opzegde en vervolgens samen met Hanna, een eigen bedrijf heb opgezet: dansstudio ‘Spring’. We hebben een locatie in de basisschool de Diamant in Zuidbroek gevonden. Hier kunnen we onze eigen regels en plannen maken. We zijn nu natuurlijk nog een heel klein schooltje maar hopen zo snel mogelijk uit te breiden.”

Voor wie is deze dansschool?

“Voor alle kinderen die op de basisschool zitten. Hanna geeft elke woensdagmiddag met veel plezier les aan de kinderen. We hebben de leerlingen opgesplitst in vier groepen. In groep 1/2 leren kinderen vooral bewustwording van de mogelijkheden van hun lichaam. In groep 3/4 wordt spelenderwijs de basis van dans aangeleerd. In groep 5/6 hebben we het al meer over choreografieën en leren ze danspassen bij naam, terwijl het in groep 7/8 meer gaat het om nieuwe moves op trendy muziek. Maar in alle groepen staat het dansplezier natuurlijk voorop, dat altijd!”

Maar hoe zit het met de gratis lessen?

“Wij zijn een eigen initiatief aan het ontwikkelen, genaamd DansKans, waarbij we er vanuit gaan dat dansles voor ieder kind mogelijk moet kunnen zijn, ongeacht de financiële situatie van de ouders. In oktober en november hebben we geëxperimenteerd met een gratis les op woensdagmiddag van 13.45 tot 14.15 uur. Er kwamen beide keren 20 kinderen op af, tot onze grote tevredenheid. De volgende gratis les zal plaatsvinden op woensdag 2 december. Voor deze keer van 18.00 tot 18.30 uur, omdat het een Sinterklaasspecial zal worden, dat is in het donker natuurlijk veel leuker. Dat gaat echt een leuk feestje worden! Voor 2021 hebben we al een rooster opgesteld waar de gratis dansles elke laatste woensdag van de maand zal plaatsvinden. Te weten 27 januari, 31 maart, 28 april en 30 juni van 17.00 tot 17.30 uur. Kinderen hoeven zich niet aan te melden van te voren, iedereen is welkom.”

Komt er een droom uit?

“Onze grootste droom is dat we de maandelijkse halfuurtjes kunnen uitbreiden naar wekelijks drie kwartier of een uur, dat we de groep kunnen splitsen naar leeftijd en dat we misschien wel op drie verschillende plaatsen in Apeldoorn les kunnen geven. Dat zou toch fantastisch zijn! Uiteraard moeten we kijken hoe we dit financieel rond krijgen. Stichting Leergeld en de Gemeente Apeldoorn zijn al op de hoogte gesteld en reageerden in elk geval enthousiast. De toekomst zal het leren. Maar hoe mooi zou het zijn als ieder kind in Apeldoorn, voor wie dure danslessen een brug te ver zijn, uiteindelijk op school kunnen vertellen dat ze op dansles zitten!”

‘Dansen is meer dan een roze tutu!’ is op de website te lezen?

 “Haha, dat is een mooie uitspraak van Hanna. Dansles is natuurlijk niet alleen klassiek ballet maar zoveel meer. Er is street-jazz en moderne dans en het is vooral bewegen. Het maakt soms niet eens uit hoe. Het gaat om jezelf creatief uiten op muziek. Muziek nodigt uit om te bewegen, dit kun je zelf bedenken. Dansen geeft een meerwaarde. Het geeft je een vrij gevoel als je je vrij kunt bewegen in een ruimte. Er zijn dan geen fouten. Alles is goed. Met of zonder roze tutu.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!