In Beeld: Apeldoornse Lise Koote maakte fietstocht van 22 dagen

Zaterdag 13 juni 2020

Door Amrutha Mol

Eerder schreven wij over de Apeldoornse Lise Koote (27 jaar). Haar officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda werd gepauzeerd in verband met het coronavirus. Maar Lise besloot dat ze niet stil ging zitten. Ze nam het initiatief om een fietstocht op te zetten en deze te maken door heel Nederland binnen 22 dagen. In de hoop om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Tijdens de fietstocht werd ze gesteund door vrienden en familie. Zij doneerden, boden een slaapplek aan en fietsten soms een stukje mee.

Voor de mensen die jou nog niet kennen, wie ben jij in het kort?

,,Ik ben Lise Koote, een 27-jarige Apeldoornse en ik doe de opleiding voor officier bij de Landmacht aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Ik heb pas kort geleden de overstap naar Defensie gemaakt, want hiervoor werkte ik als beleidsadviseur. Dit was een hele leuke baan, alleen merkte ik dat ik wel wat actie en zingeving miste. Ik wilde graag meer betekenisvol werk doen, en me inzetten voor anderen, in Nederland of het buitenland. Daarnaast sprak de afwisselende werkomgeving van Defensie, met meer buiten zijn en fysiek bezig zijn, mij erg aan.”

Je komt zelf uit Apeldoorn, wat is je lievelingsplek in Apeldoorn?

,,Kroondomein Het Loo, en de Veluwe, omdat ik de natuur mooi vind. Het is er rustig, groen en naar mijn mening is het ook de mooiste plek in de omgeving van Apeldoorn.”

Fiets je zelf ook graag in Apeldoorn?

,,Voor dit fietsavontuur was ik eigenlijk voornamelijk aan het hardlopen en dat doe ik veel in Apeldoorn en omgeving. Nu ben ik wel van plan vaker te gaan fietsen, wat natuurlijk erg goed kan in Apeldoorn en omgeving. Maar ik heb nog geen vaste routes klaar liggen. Er zijn genoeg mooie routes in de bossen en op de Veluwe.”

Ben je, nu je opleiding in Breda stil ligt, vaker in Apeldoorn?

,,Ja, ik ben nu ook vaker in Apeldoorn, omdat mijn opleiding in Breda stil ligt. Normaal gesproken slaap je doordeweeks ook op de kazerne, maar nu kan dat dus niet. Wat Apeldoorn zo mooi maakt is de veelzijdigheid: de natuur, de stad en de groene omgeving.

Je opleiding ligt momenteel stil, maar was je voor je opleiding ook al zo sportief?

,,Ja, ik doe veel aan hardlopen. Het fysieke deel in de militaire opleiding is best groot, dus het is ook wel nodig om sportief te zijn! Ik doe nu voornamelijk hardlopen en krachttraining, maar ik zou daar wel bij willen fietsen en wielrennen.”

Welke lessen uit jouw militaire opleiding gebruik je nu nog?

,,Ik zit op dit moment nog middenin mijn opleiding. Maar belangrijke lessen die ik tot nu toe heb geleerd is dat je zelf, maar ook met hulp van anderen, tot veel meer in staat bent dan je zelf misschien denkt. Met een team een doel bereiken en echt denken vanuit het motto dat je samen sterker staat en meer kunt bereiken.”

 

“Met hulp van anderen ben je tot veel meer in staat dan je zelf denkt.”

 

Wat waren jouw drijfveren om deze fietstocht te maken?

,,In februari 2020 ben ik dus begonnen aan de verkorte officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Vanwege het coronavirus wordt mijn opleiding pas in september 2020 hervat. Stilzitten is niks voor mij, dus ik wilde mij in de tussentijd graag nuttig maken. Omdat ik ook graag sportief bezig ben, heb ik besloten mij op een sportieve manier in te zetten voor het goede doel, door 22 dagen door Nederland te fietsen om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Ik heb ook altijd al eens een fietsvakantie gewild, dus dit was het juiste moment.”

Wat is het mooiste dat je hebt gezien onderweg?

,,Ik heb heel veel mooie plekjes gezien, maar was vooral erg onder de indruk van Zeeland. Misschien ook omdat ik er nog niet vaak was geweest en ik erg hou van het strand en de zee. Aan het einde van mijn fietstocht heb ik een klein lijstje gemaakt met hoogtepunten:

Mooiste route: Den Haag – Bergen (Noord-Holland)
Meest gastvrije provincie: Limburg
Mooiste vakantieprovincie: Zeeland
Meest fietsvriendelijke provincie: Drenthe (met fietsrust-plekken in de achtertuinen)
Meest gulle provincie (in de zin van donaties van onbekenden): Friesland en Flevoland
Lekkerste lokale snack: Zeeuwse bolus en Friese oranjekoek
Leukste stad: Groningen
Mooiste dorp: Dreischor (Zeeland)
Gezelligste dorp: Bergen (Noord-Holland)”

Wat was het spannendste stuk van de route?

,,Dag 2 van Maastricht naar Geldrop, want dat zou m’n langste dag worden (120 km) en ik wist tot dan toe nog helemaal niet hoe het zou voelen om zo lang op de fiets te zitten. Maar dat ging gelukkig goed. Ook de route van Den Haag naar Bergen was wat spannend, omdat het een lange rit was (110 km), die met tegenwind eigenlijk onmogelijk op 1 dag te doen zou zijn. Gelukkig had ik de wind in de rug en was het uiteindelijk m’n mooiste etappe!”

Op welke bijzondere plekken ben je beland tijdens je fietstocht?

,,Alle provincies hadden mooie plekjes! Niet 1 specifiek bijzondere plek. Maar als ik dan toch een plek moest kiezen, dan zou het Zeeland zijn. De mooie groene omgeving, de rust, de zee en het strand spreken mij erg aan.”

“De mooie groene omgeving en rust van Zeeland sprak mij erg aan.”

 

Waar heb je zoal overnacht?

,,Bij vrienden en familie en een aantal keer in een hotel of B&B, in provincies waar ik geen bekenden had wonen. Super leuk dat deze hotels en B&B’s mijn initiatief ondersteunden door mij een overnachting aan te bieden. Hierdoor was het mogelijk om alle provincies te bezoeken.”

Hoe reageerden je familieleden op dit initiatief?

,,Goed! Iedereen vond het een heel leuk en mooi initiatief. Ik kreeg natuurlijk ook veel advies van mensen die vaker fietsten. Zij raden mij aan om vooral rustig aan te doen en genoeg te eten en drinken. Dat heeft ook zeker geholpen! De meeste mensen die ik heb gesproken hebben ook gedoneerd, dus dat is wel heel leuk.”

Hoeveel kilometer is het uiteindelijk geworden?

,,1529,82 kilometer.”

Hoe zou je je fietsroute in 3 woorden omschrijven?

,,Avontuurlijk, lang, maar wel gezellig. Bij veel stukken hebben vrienden, familie, studiegenoten en andere bekenden meegefietst, dus dat was erg gezellig.”

Zou je nog een keer zo’n lange fietstocht maken?

,,Ja, ik zou dan alleen iets meer tijd nemen en bijvoorbeeld meer rustdagen nemen. Als ik meer rustdagen had gehad, dan had ik wat meer kunnen zien van de omgeving. Het is wat comfortabeler zeg maar. De laatste week was wel erg bikkelen, omdat de vermoeidheid van de eerste 2 weken er natuurlijk al in zit.”

Zou je het andere mensen ook aanraden? Waarom wel of niet?

,,Zeker! Nederland is zo’n veelzijdig land met ontzettend mooie plekjes. Op de fiets kom je ook op plekken waar je met de auto niet gauw komt.”

Heb je de route zelf bedacht?

,,Ja, op basis van waar ik vrienden en familie heb wonen, aangevuld met de overige provincies.”

Waarom heb je voor deze grote route gekozen?

,,Als ik iets bedenk om te gaan doen wil ik het ook graag groots aanpakken. Ik heb voor mijn studie en werk in verschillende plekken in Nederland gewoond en heb dus ook in veel provincies vrienden en familie wonen. Het leek me daarom ook leuk om hen allemaal, uiteraard op gepaste afstand, op te zoeken tijdens deze tocht. Toen ik al die plekken bij elkaar zocht zat ik al bijna op alle provincies.”

Waarom besloot je te doneren aan het Rode Kruis?

,,Ik wil deze organisatie steunen omdat zij in deze crisis een belangrijke rol spelen in onze samenleving, door het ondersteunen van ouderen en de zorg.”

Hoeveel geld heb je opgehaald?

,,Mijn streefbedrag was 2500 euro, maar ik heb uiteindelijk 2800 euro opgehaald. Ik zit dus dik boven mijn streefbedrag en dat is wel fijn. Vrienden, familie, collega’s en studiegenoten hebben vooral gedoneerd.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?