Jean Pierre Katabaloeboeng dolblij met eigen locatie in het centrum

Maandag 11 januari 2021

Door Redactie

Al maanden vliegen de Indonesisch/Molukse gerechten van Jean Pierre Katabaloeboeng onder de naam JP’s Daghappen de voordeur uit van zijn huis in Apeldoorn Zuid. En dat was voor hem op zich prima, alleen was het geen ideale situatie. Zijn droom? Een pand in de binnenstad. En dat plan werd ineens in sneltreinvaart uitgevoerd. Afgelopen week kreeg Jean Pierre de sleutel van zijn eigen plekje aan de Hoofdstraat 154.

Jean Pierre is geen onbekende in de Apeldoornse horeca, met zijn 32 jaar ervaring is hij een bekend gezicht voor velen. Zo was hij ook bijvoorbeeld bedrijfsleider bij Club Entrance aan de Kapelstraat. Jaren geleden had hij ook kort een zaak aan de Van Kinsbergenstraat. Ook was hij lang in Amsterdam te vinden. “Ik had een Dinnershow aan de Zeedijk en verzorgde onder meer de catering voor de Gay Pride”, licht hij toe. “Maar ja, toen kwam de lockdown. Ik heb nog een tijdje gekookt in een toko van een vriendin, maar besefte me toen ik mijn 50ste verjaardag vierde in Apeldoorn dat ik hier eigenlijk alles heb. Dus ik dacht: of ik kan in Amsterdam blijven en mijn geld weg zien vloeien of ik ga terug naar Apeldoorn en start daar iets moois op.” Hij besloot dus om het laatste te doen.

Trouwe achterban

Hij vervolgt: “Eind mei begon ik met koken vanuit mijn eigen kleine keukentje in Apeldoorn Zuid. Ik had onderschat hoe ontzettend trouw mijn oude netwerk me nog zou zijn; de rijsttafels vlogen de deur uit. En dan merk je toch dat je huis een beetje te klein is daarvoor. Ik dacht dat het na een tijdje wel weer rustiger zou worden, maar dat gebeurde niet. En toen liep ik een keer langs dit pand en zag dat het qua vierkante meters perfect is voor wat ik zou willen. De eigenaar is Davoud, bekend van zijn tapijten; hij kende mij nog en wist dat ik nog nooit ergens mijn handje op had gehouden en dat als ik op mijn bek ga, dat ik opsta en weer doorga. En dat is precies hoe ik ben.”

De plek van Jean Pierre gaat straks EL’NARE heten. “Eten maken is een feestje, eten zelf is een feestje en eten is verbondenheid en saamhorigheid”, legt hij uit. “En dat is de betekenis van EL’NARE. En ik denk dat we dat, zeker in de tijd waarin we nu zitten, goed kunnen gebruiken. Kom binnen en eet mee, er is genoeg, dat is wat ik wil uitstralen. Ook met de zaak zo meteen: het moet voelen alsof mensen bij mij thuis binnenkomen en dat ik voor ze heb gekookt. En in feite doe ik dat ook, want ik woon erboven straks en ga heel veel nog steeds gewoon in mijn eigen keuken klaarmaken. En daar zit al mijn liefde en creativiteit in.”

Alleen maar vers

Bij EL’NARE kunnen klanten straks eten afhalen, maar ook het eten laten bezorgen. “Ik heb een 12,50 euro concept waar je voor 12,50 euro een goede maaltijd krijgt. Daarnaast kan je ook rijsttafels bestellen met 13 gerechten.” Jean Pierre benadrukt dat hij puur en alleen met verse producten werkt. “Mijn eten, daar komt geen vriezer of magnetron aan te pas. Zo ben ik opgevoed en dat wil ik mensen meegeven. Als klanten een bakje openmaken treffen ze echt mijn ‘handtekening’ aan.”

Hij zegt dat het dus gaat om Indonesisch/Molukse gerechten, maar dat hij qua kruiden vooral de Molukse keuken hanteert. “Dat zie je bijvoorbeeld aan het feit dat ik nooit sambal, lombok of chilipepers in de basis van het gerecht zal doen. Zo proef je alle kruiden die er in zitten één voor één.” Hij zegt qua bestellingen de afgelopen tijd zo 30 tot 50 man per dag te hebben voorzien van eten. “Ik hanteerde meestal een maximum van 70 man. In mijn cultuur is dat eigenlijk heel normaal, om voor zoveel mensen te koken. Wij hebben al snel bruiloften waar 1000 man komt en dan staan er allemaal tantes in verschillende keukens te koken; daar draaien we onze hand niet voor om. Maar ik wil op deze nieuwe locatie ook maximaal aantal bestellingen aanhouden; dan weet ik zeker dat ik de beste kwaliteit en service kan leveren.”

Ode aan ouders

De hele coronasituatie voelt voor Jean Pierre enorm dubbel. “Natuurlijk is het fijn dat ik hierdoor toch weer in Apeldoorn terecht ben gekomen en dat ik nu een eigen pand heb. Maar tegelijk zie ik ook hoe vreselijk het kan zijn. Mijn neefje werkt bij de Barbershop aan de Koninginnelaan en de hele situatie is voor hem nu natuurlijk heel zuur. Ik hoop dan ook dat alles snel weer ‘normaal’ is.”

Qua inrichting weet hij al wel hoe hij het pand wil hebben. “Veel hout, zwart en goud; chique industrieel. Met natuurlijk Molukse accenten erin en mooie planten.” En het pronkstuk, dat wordt een grote foto van zijn ouders in klederdracht, verklapt hij. “Zij zijn mijn basis. Dit is ook echt een ode aan hen.”

Eten bestellen bij Jean Pierre kan vanaf deze week 5 dagen in de week, van donderdag tot en met maandag. Bestellen kan door te appen naar 06-19052267. Binnenkort volgt een website en kan er via daar besteld worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!