Jos van Laar kiest voor kleur in donker jaar

Vrijdag 5 februari 2021

Door David Levie

Vorig jaar had Jos van Laar (62) omstreeks deze tijd slapeloze nachten en af en toe boze dromen. De Apeldoornse cateraar op evenementen en organisator van onder meer de Brocantemarkt vreesde voor de gevolgen van Het Virus: afgelastingen met de daarbij behorende ellende. De nachtmerrie steekt schril af bij de nog gruwelijkere werkelijkheid. Na 2020 kan Jos ook 2021 bijschrijven als een verloren jaar.

De slapeloosheid van toen heeft echter plaatsgemaakt voor de berusting van nu. Die wat laconieke houding houdt hem al maanden op de been. ”Ik zat op een gegeven moment in de tuin van het vroege voorjaarszonnetje te genieten. Toen wist ik al dat er voor de meimaand niets te verdienen viel. De periode kort voor en in mei is voor mij wat inkomen betreft uitermate belangrijk. Die 5 weken zijn doorslaggevend voor een heel jaar. De Brocantemarkt was al afgelast, Koninginnedag ging niet door en ook de Marikenloop in Nijmegen kon ik vergeten. Ik dacht toen: ‘Je kan je wel druk maken, maar dat helpt niet’. En zo denk ik er nog steeds over. Ook voor 2021 is de evenementen-agenda leeg. Heel misschien gaat het Filmfestival van Berg en Bos in september door en dat gaat iets later ook op voor de Brocantemarkt op het Zwitsalterrein. Maar niets is zeker.”

Onderscheidend

Gelukkig heeft Van Laar zeer voortvarende jaren gekend. Zijn vers fruit, gezonde sapjes en andere lekkernijen zoals Flammkuchen zorgden voor vet op de botten. Met de pakketten van nu die hij samenstelt op dagen als Valentijn, Hemelvaart, Moeder- en Vaderdag en Pinksteren boekt hij naar zijn zeggen niet of nauwelijks winst. ”Toch maak ik daar veel werk van. Om te laten zien dat ik er nog ben. En dat ik onderscheidend ben. In mijn branche zijn er borrelplanken genoeg.”

Dat onderscheid zit ‘m vooral in het kleurgebruik. Zijn producten vormen samen een fleurig boeket. Zijn dochter kwam met dat idee. Daarmee zette zij de traditie voort van haar opa. Grootvader Van Laar was decennialang een kleurrijke man op de (Apeldoornse) markt. In de meest letterlijke zijn van het woord. Zijn opgestapelde fruit was een lust voor het oog. ”Dankzij die pakketten haal ik straks andere opdrachten binnen”, weet Jos. ”Die pakketten zie ik als een investering voor de lange termijn.”

Met Valentijn zijn er 4 of eigenlijk 5 variaties. “We hebben 2 hartige variaties en 2 zoete”, legt Jos uit. “Een eentje in halal-stijl, zonder varkensvlees dus. Op verzoek van Turkse klanten.”

Trots

Toekomstgericht dus. ”Zeker. In het afgelopen jaar kreeg ik een mooie opdracht door de catering te mogen verzorgen op het Loo tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding. Daar was en ben ik nog steeds heel trots op. Ik zie dat als een bekroning voor jarenlang werken. En het was ook niet allemaal kommer en kwel. Ik heb in opdracht van Zorggroep Apeldoorn 800 high teas’ mogen verzorgen voor bewoners. En wat catering tijdens een aantal uitvaarten. Voor de rest was en is het nog steeds heel stil.”

”Maar stoppen, nee. Ik vind het nog veel te leuk allemaal. En ik kan deze tijden overleven. Ik krijg wat financiële ondersteuning via de regelingen van de overheid, en ik heb met mijn eenmanszaak weinig vaste lasten. Ik werk met oproepkrachten en ZZP’ers. Zo kan ik het redden. Maar of het allemaal weer net zo wordt als dat het was, daarover heb ik mijn twijfels. Ook mijn kinderen helpen mee als ik een beroep op hen doe. Dat stemt me optimistisch. Ik doe het niet alleen voor mezelf. Ik hoop op een opvolger. Wellicht mijn dochter. Maar dat duurt nog wel even. Ik ga nog wel effe door als ik gezond mag blijven. Zoals gezegd, ik heb er nog steeds heel veel plezier in.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!