Jurry Brink laat droom uitkomen en opent Mr. Murk

Donderdag 10 juni 2021

Door Redactie

Wie onlangs nog door het centrum is gelopen heeft het misschien wel gezien: in het pand waar tot kort geleden Salon1813 zat staat wat te gebeuren. Over een paar maanden opent daar Mr.Murk. Wie? Nou, dat vroegen wij ons dus ook af. En dus ging we op onderzoek uit. We kwamen terecht bij Jurry Brink (33). Met Mr. Murk laat hij binnenkort een langgekoesterde droom uitkomen.

Al jaren zocht Jurry naar een geschikte plek om een eigen horecazaak te beginnen. Al een paar keer had hij een plek op het oog, maar strandde het plan. “Te duur, geen horecabestemming, steeds weer liep het op niks uit”, meldt hij. Maar kort geleden had hij ineens beet. “Mike van Woudenberg wees me op dit pand aan de Deventerstraat 13, waar hij momenteel de eigenaar van is. En al heel snel kwam ik tot de conclusie dat het perfect is voor wat ik wil gaan doen.”

Koffie met taart

“Kijk”, wijst hij, terwijl hij naar de voorkant van het pand loopt. “Hier komt straks een bar waar je zo naar buiten kijkt. En hier komt een koffiehoek, weer wat verder naar achter een uitgifteluik. Er komen lage en hoge tafels te staan.” Het idee is dan ook dat je bij de zaak kunt zitten om te eten of drinken, maar dat je ook kunt afhalen. ’s Ochtends neem je een lekker kopje koffie met een lekker stukje taart. Ik heb daarvoor ideeën opgedaan in Londen. Geen standaard taarten, maar net even anders dan anders.”

Hij vervolgt: Als lunch eet je hier een lekkere sandwich, uitsmijter of een vers belegd broodje. Daarna kan je borrelen en ten slotte krijg je hier als diner bijvoorbeeld een sateetje of schnitzel. En elke week wisselen we met weer een andere daghap.” Over die daghap heeft hij nog wel ideeën: “Een betaalbare maaltijd die ook makkelijk mee te nemen is”, legt hij uit. “Zelf merk ik dat je al snel terugvalt op je favoriete snackbar als je even snel tussen het werken door wat wilt eten. Dus daarom spelen we daar ook op in.”

Spannende naam

En dan die naam…Mr. Murk. “Ja, dat was wel grappig”, zegt Jurry. “Ik wilde echt iets nieuws verzinnen in plaats van bijvoorbeeld grand café of brasserie. Al een hele tijd had ik iets in m’n hoofd met ‘Mr…. Food and Friends’. Toen ben ik eens gaan kijken wat er hier allemaal in het pand heeft gezeten. De Pasch zat hier, maar die naam was al eens gebruikt. En toen kwam ik bij slijterij de Roos, maar dat klonk naar mijn idee te schattig. En na wat zoeken kwam ik erachter dat de eerste eigenaar ‘Murk’ heette. Dus toen heb ik er ‘Mr. Murk’ van gemaakt. Dat vind ik stoer, mysterieus en origineel klinken.”

 

Ik ben Aaron erg dankbaar voor de afgelopen jaren, er is een mooie vriendschap uit ontstaan.

 

Zelf is Jurry geen onbekende in de horeca. De oplettende lezer had hem misschien al wel herkend van Rembrandt Lunchroom & wijnbar. “Ik werk nu zo’n 2,5 jaar heel fijn samen met Aaron Post. Zeker in coronatijd zijn we heel actief geweest om toch wat inkomsten te genereren. En met succes, want onze bingo’s, proeverijen en ook onze Valentijnsactie waren altijd binnen no time uitverkocht.” Maar van die gezelligheid gaat Jurry binnenkort dus afscheid nemen. “En dat wist Aaron ook hoor, dat ik niet voor altijd zou blijven, daar ben ik altijd open over geweest. Ik ben Aaron dan ook erg dankbaar voor de afgelopen jaren, er is een mooie vriendschap uit ontstaan.” Voor Rembrandt werkte Jurry ook nog bij Restaurant Foyer Riant en daarvoor jarenlang bij snackbar ’t Bikkertje in Ugchelen. “Maar echt voor mezelf iets starten, dat bleef altijd in m’n hoofd zitten.”

Verbouwen

Hij geeft aan ‘meer dan blij’ te zijn dat zijn droom nu eindelijk uit zal komen, al duurt het nog even voor Mr. Murk ook echt opengaat. “We gaan de komende maanden nog hard aan de slag. We hebben bijvoorbeeld al een gave trap zichtbaar gemaakt die altijd verstopt zat eigenlijk. De interieurbouwer is druk aan het tekenen en de meubels zijn besteld. Daarnaast komt er een klikpodium boven de trap, zodat we ook optredens kunnen hebben daar. Beneden tref je dan ‘De Huiskamer’: een multifunctionele ruimte om te werken, vergaderen, borrelen en alles wat je verder te vieren hebt.” Achterin hebben ze ook al uitgebouwd. Zo zijn de toiletten verplaatst naar helemaal achterin en zijn het er meer dan eerst. “Hier komen dan nog tafeltjes, maar geen vaste lampen erboven, zodat we altijd kunnen schuiven als er bijvoorbeeld een optreden is.”

De planning is dat de zaak in november opengaat. “Dan hoeven we niks te overhaasten en we gaan de tijd hard nodig hebben.” Bang dat er zo teveel horeca in de binnenstad zit, is hij niet. “Nee hoor. Ik denk juist dat Apeldoorn wel wat meer horeca kan gebruiken. Iedereen doet het ook weer op z’n eigen manier. De plek is uniek. Het is opvallend, waar iedereen toch even langs loopt, zeker met de toevoeging van de nieuwe marktstroom. Ik denk dat we een heel diverse publiek gaan bereiken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!