Leef is de shit voorbij: vandaag weer open

Woensdag 16 mei 2018

Door David Levie

‘Shit!’, moet Bernd van den Heuvel hebben gedacht toen het putje in de keuken van zijn restaurant begon te sputteren. Begin april was dat, en het werd van kwaad tot erger. Zo erg dat hij meteen na Koningsdag door problemen met het riool de tent kon sluiten. Leef aan de Hoofdstraat, op de rand van het Caterplein, is sinds vanmiddag 16 mei weer open. Na een noodstop van ruim twee weken. Hoge nood!

Bernd van den Heuvel is een zwaar beproefd mens. De restaurateur had nog maar kort geleden de hele menukaart veranderd of hij moest toen de loop er lekker inzat, zijn deuren sluiten. En niet voor de eerste maal. Ging het vorig jaar om een stroomstoring, deze keer lag het aan de riolering. ,,Denk je net alle ellende te hebben gehad, krijg je dit weer”, verzucht de jonge horecaondernemer, die naar zijn zeggen tijdig bij de eigenaar van het pand aan de bel heeft getrokken. Want de problemen aan de achterzijde van sommige panden aan het Caterplein zijn niet nieuw. Al eerder moest een aantal horecabedrijven de riolering van de achterkant naar de voorkant verplaatsen. Van den Heuvel zegt daarvan niet op de hoogte te zijn geweest. Tijdens de Prinsennacht en op Koningsdag toen hij door al die stront aan de knikker slechts op halve kracht kon draaien was hem helemaal duidelijk: zo kon het niet langer. De put-lucht drong van de binnentuin door tot in het restaurant. ,,Dat kun je je klanten niet aandoen en bovendien komt de hygiëne in gevaar.”

Rioolwater

Dat hij nu pas kan heropenen is een samenloop van omstandigheden waaraan hij weinig kon doen. ,,De huisbaas heeft de situatie denk ik wat onderschat”, zegt hij met gevoel voor diplomatie, want Bernd wil de zaak niet op de spits drijven. Dat hij door die tijdelijke sluiting inkomsten is misgelopen staat als een paal boven rioolwater. Tijdens het voor de maand mei uitzonderlijk mooie weer was het domein waar hij zijn brood verdient één groot terras. ,,Ik ben maar niet gaan kijken. Dat gaat aan je vreten.”

Het heeft ‘m nachtrust gekost, maar met veelbelovende temperaturen in het verschiet breken betere tijden aan. Ook heeft hij de mogelijkheid benut om de zaken weer eens goed op een rijtje te krijgen. Zo legt hij zich in het stadshart ook toe op feestjes en kleine partijtjes in zijn restaurant. Na de piek in de avonduren (17-21 uur) bijvoorbeeld. Hij heeft dat afgekeken van de andere zaak die hij bestiert in het dorpshuis van Ugchelen waar het om grote feesten en partijen draait.

Vandaag was het nog spannend. Een kwestie van halen we de opening wel of niet? Vanochtend was de stoep voor Leef nog opgebroken, vroeg in de middag kwamen de stratenmakers aanzetten. Een schoonmaakploeg was toen al een uurtje bezig en in de gang naast het restaurant plaatsten nijvere lieden het laatste stuk rioleerbuis (zie foto’s).

Bernd van de Heuvel heeft de shit achter zich gelaten. Een goede reden om op 1 juni de Apeldoornse band Oakheart te laten aanrukken. ,,Eindelijk kan ik weer vooruitkijken. Ik heb er echt hartstikke veel zin in.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Caterplein Apeldoorn Horeca

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!