Mondkapjes in de binnenstad: ondernemers aan het woord

Dinsdag 6 oktober 2020

Door Amrutha Mol

De overheid adviseert iedereen mondkapjes te dragen in de openbare ruimte. Dit is niet verplicht, maar wel een streng advies. Deze maatregel geldt sinds dinsdagavond 29 september in heel Nederland. Misschien droeg jij zelf al een mondkapje of ben je van plan om er vaker 1 te dragen. Hoe kijken de Apeldoornse ondernemers in de binnenstad aan tegen het dragen van mondkapjes?

Wat vind jij van de aangescherpte maatregelen?

Amber Tomassen van Oxener: “Ik vind de aangescherpte maatregelen goed, want ik denk dat als wij met mondkapjes in de winkel staan, de drempel minder groot is voor klanten om bij ons binnen te komen. Het is een extra stukje veiligheid.”

Robin Batens van Mansion24: “Ik vind de aangescherpte maatregelen wel drastisch, dan heb ik het vooral over de openings- en sluitingstijden in de horeca. Ik vind dat ze daar meer bedrijfsgericht kunnen kijken naar: wat doet een horecabedrijf. Ze worden allemaal behoorlijk over 1 kam geschoren en ze kunnen best wel even kijken naar wat welk bedrijf doet. Ze moeten meer regionaal kijken en dan met eigenaren in gesprek gaan voordat je zegt: allemaal om 22.00 uur dicht. De maatregelen binnen de retail vallen wel mee vind ik. Het is een dringend advies en geen dwingend advies. Op dagen dat er veel mensen zijn dragen wij wel een kapje.”

Wendie de Roos van Central Park: “Ik vind dat iedereen moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Ik kan me voorstellen dat mensen zich er prettiger of veiliger bij voelen.”

Nicole Hamelijnck van Anne en Max: “Ik vind het verstandig, het gaat de verkeerde kant op en we moeten er met z’n allen iets aan doen. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Ik denk dat ze de maatregelen wel breder moeten trekken dan alleen de horeca. We moeten met z’n allen ervoor waken dat het virus zich verder verspreid, dus ik vind de maatregelen verstandig.”

Marco Hoogen Stoevenbelt van Henri Bloem: “Het is nodig dus we accepteren het. We doen ons best om ons er aan te houden.”

Roel van Vemde, persvoorlichter van de Apeldoornse gemeente en fietsenstallingen: “Dit is het beleid en dat volgen we, we volgen de adviezen op en houden ons zo goed mogelijk aan de maatregelen.”

Draag je zelf een mondkapje?

Amber: “Voorlopig blijven wij mondkapjes dragen voor de veiligheid.”

Robin: “Wij zorgen ervoor dat het personeel kapjes draagt, zeker op drukke momenten en we verkopen de kapjes.”

Wendie: “Wij dragen zelf geen mondkapjes, omdat we voldoende afstand kunnen bewaren en omdat we allemaal fit zijn.”

Nicole: “We dragen zelf wel mondkapjes, dat vind ik ook wel belangrijk. Dus of je nou in de keuken staat of in het restaurant, iedereen hier draagt een mondkapje. We willen hier wel als 1 team mee bezig zijn.”

Marco: “Ja, in de winkel doen we het wel.”

Roel: “Ja, in de fietsenstallingen dragen de medewerkers zeker een mondkapje in de publieke ruimtes.”

Verzoek je klanten er 1 te dragen en zie je daar op toe?

Amber: “Wij laten dat besluit bij de klanten zelf, we verplichten het niet. We gaan er niet om vragen bij de klanten.”

Robin: “Wij zijn nu een weekje bezig en leggen het bij de consument zelf. We verplichten het niet en vragen het ook niet. We zouden het wel fijn vinden als consumenten een kapje dragen, omdat je niet weet van jezelf of je het virus bij je draagt of niet. Het heeft niks te maken met hoe je er over denkt.”

Wendie: “Wij verzoeken gasten niet om een mondkapje te dragen. Het maakt mij ook niet uit of mensen hier een mondkapje dragen of niet. Mensen moeten doen waar ze zich prettig bij voelen. Van mij hoeft het niet, ik laat de keuze bij de mensen.”

Nicole: “Wij laten de gasten vrij in het dragen van mondkapjes.”

Marco: “Nee, de klanten verplichten we het niet. Het is een advies, dus iedereen mag het zelf weten. Wij vinden wel dat we als personeel wel 1 lijn moeten trekken.”

Roel: “We kunnen bezoekers van de fietsenstalling niks verplichten, maar we vragen het ze wel te dragen door middel van een pamflet.”

Werden er al veel mondkapjes gedragen of nu steeds meer?

Amber: “Ik zie nu meer mensen met mondkapjes in de winkel. Sinds de laatste conferentie is het toegenomen.”

Robin: “Je ziet het nu echt sinds een week, dat er veel mondkapjes worden gedragen.”

Wendie: “Toen de maatregel er net was deden veel mensen het wel, maar nu is het wel weer klaar.”

Nicole: “Nee, sinds afgelopen dinsdag heb ik een aantal mensen met mondkapjes gezien, maar daarvoor niet echt.”

Marco: “Als het landelijk een verplichting wordt moeten alle klanten zich hier ook aan houden, vind ik. Maar nu is het nog een advies en moet iedereen het zelf beslissen. Nu is het een beetje 50/50 qua mensen die een mondkapje dragen in de winkel.”

Roel: “Ik heb het even nagevraagd en de mensen van de fietsenstalling zeggen dat het per fietsenstalling verschilt. In de fietsenstalling bij het stadshuis worden er meer mondkapjes gedragen dan in andere fietsenstallingen. Nu draagt iets minder dan de helft van de mensen een mondkapje.”

Sta je nu anders tegenover de maatregelen dan in maart?

Amber: “Ik sta er nu wel wat strenger tegenover dan in maart. We weten meer over het virus en ik denk dat, als we dit landelijk invoeren, dat de besmettingen, hopelijk, naar beneden gaan.”

Robin: “Nee, ik stond er altijd wel hetzelfde in. Wij kunnen maar beter luisteren naar wat de specialisten adviseren, dan dat we zelf in discussie gaan met de maatregelen. Wij redeneren met ons bedrijf zo: als er deuren dicht gaan, dan gaan er ook weer deuren open en we kijken naar wat er wel mogelijk is.”

Wendie: “We hebben handzeep, een gegevensboekje enzovoort. Ik sta er niet heel anders tegenover dan in maart. Iedereen neemt de maatregelen die voor hem of haar nodig zijn, om zo niet ziek te worden.”

Nicole: “In maart wisten we nog niet goed wat ons te wachten stond, toen dachten we dat het misschien wel los zou lopen. Toen wisten we de impact nog niet. Nu zie ik wel meer de ernst van de situatie in. Dus ik sta positief in de maatregelen.”

Marco: “Ik ben er bewuster van geworden, van de maatregelen. Het mondkapje went snel genoeg en wat moet dat moet. Ik sta er nu positiever tegenover dan in maart.”

Roel: “De maatregelen zijn aangescherpt en wij als gemeente en dus ook de fietsenstallingen, houden ons daaraan.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!