Online supermarkt Pieter Pot rolt vervroegd uit in Apeldoorn

Zondag 26 april 2020

Door Redactie

De Nederlandse start-up Pieter Pot schaalt versneld op en gaat een maand eerder dan gepland door het hele land verpakkingsvrij boodschappen bezorgen. Het bedrijf merkt dat er vanwege de uitbraak van het coronavirus een snelgroeiende behoefte is aan bezorgdiensten. Deze week was Apeldoorn aan de beurt.

Door overal verpakkingsvrije boodschappen aan huis te bezorgen, speelt Pieter Pot op nationaal niveau een rol bij het verlichting bieden aan de nieuwe uitdagingen die het virus opwerpt. Hiermee is de Nederlandse start-up de eerste dienst ter wereld die op nationale schaal verpakkingsvrije boodschappen bezorgt.

Vanaf dinsdag 14 april wordt de uitrol geleidelijk verspreidt. Pieter Pot zal de ene na de andere stad ‘unlocken’. De regio’s die het zwaarst getroffen zijn door Corona virus komen vooraan te staan op de wachtlijst. ,,Zo wil de sociale onderneming een steentje bijdragen, het wordt een stuk makkelijker om thuis te blijven”, meldt Jouri.

Pieter Pot

Oprichters Jouri Schoemaker (29) en Martijn Bijmolt (27) merkten in 2019 dat ze duurzame keuzes wilden maken, maar ook vonden dat dat niet te veel moeite moest kosten. Volgens hen is dat de reden dat de meeste verpakkingsvrije winkels in Nederland het tot nu toe niet redden: ,,Het kost de gemiddelde consument te veel energie”, zegt Schoemaker. De wens om de duurzame keuze gemakkelijker te maken en de groeiende vraag naar online bezorgdiensten waren de aanleiding om het anders aan te pakken. ,,Door te bezorgen, hoeft niemand te sjouwen met potten en kan het assortiment veel groter dan in fysieke verpakkingsvrije winkels.”

Pieter Pot is de eerste online supermarkt die verpakkingsvrij boodschappen bezorgt, door producten in glazen weckpotten te verpakken (‘verpot’) en deze bij consumenten (‘potters’) thuis te (laten) bezorgen. Lege potten worden weer mee teruggenomen om te wassen en opnieuw te vullen; een circulair proces.

Verdubbeling wachtlijst sinds virusuitbraak

Jouri en Martijn begonnen in maart 2019 vanaf de zolderkamer, haalden eind 2019 een half miljoen euro op met onder andere een verdubbeling van het streefbedrag door een crowdfundingcampagne. Door de uitbraak van het coronavirus zien ze nu, ruim een jaar later, een enorme stijging in de behoefte naar hun dienst: de wachtlijst is verdubbeld naar meer dan 10.000 consumenten en groeit nog steeds dagelijks.

Een ‘potje support’ voor hulpbehoevenden, pay it forward

Daarnaast biedt Pieter Pot de mogelijkheid om als consument een ‘potje support’ aan te schaffen bij het bestellen van de boodschappen. Dit potje support gaat echter niet naar de klant zelf, maar gaat naar hulpbehoevenden: ouderen, voedselbanken en zorgverleners. Pieter Pot zorgt voor de samenwerking met de instanties en het bezorgen van de potten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!