Proefstraatje vecht voor z’n leven

Maandag 26 juni 2017

Door David Levie

Ooit was er sprake van een veelbelovend samenwerkingsverband, maar van onderlinge verbondenheid onder restaurateurs in de Van Kinsbergenstraat is weinig meer over. Na de Giro heeft ‘t Proefstraatje, zoals de Van Kinsbergenstraat zich graag noemt, zich niet meer als een eenheid aan het Apeldoornse publiek gepresenteerd. In 2017 slaan de restauranthouders dan ook een jaartje over met hun preuvenement ‘t Proefstraatje.

Lotte Nuyten en Kees Roos van restaurant Don Quichotte willen nog één poging wagen. Krijgen zij de neuzen van de anderen ook één kant op, dan is het etablissement Schenkers onmiddellijk bereid om volgend jaar ook de schouders onder de zesde editie van ‘t Proefstraatje te zetten. Nog een goedlopende zaak als La Cubanita is wat terughoudender. Franchiseondernemer Jeffrey van Rooijen wenst zoals hij zelf zegt persoonlijk niet aan een dood paard te trekken. ,,Maar als er daadwerkelijk mogelijkheden zijn en er initiatieven worden ontplooid kunnen mijn collega’s op me rekenen.’’

Sinds kort waakt Lotte Nuyten van Don Quichotte over de financiën. De penningmeester heeft de balans zo’n beetje opgemaakt en is tot de conclusie gekomen dat niet alle deelnemers van weleer aan hun schatplicht hebben voldaan. Ze heeft ook niet zoveel trek om steeds te bedelen zoals haar voorgangster dat in het verleden deed. Is alle contributie (30 euro per maand) straks betaald, dan is er naar haar mening genoeg geld in kas om bij de gemeente aan te kloppen voor subsidie en vergunningen. ,,De contacten met de gemeente zijn altijd heel goed geweest’’, zegt Lotte Nuyten, die zich achter de schermen van de organisatie gesteund weet door haar partner Kees Roos. ,,Het zou zonde zijn om die contacten te verwaarlozen.’’

Volgens de exploitanten van het zeer goed lopende Don Quichotte hebben de Van Kinsbergenstraat en het jaarlijkse culinaire evenement (met amusement) potentie. ,,Afgelopen week was het hier in de straat met het warme weer één groot terras. Vol, heel sfeervol en gezellig. Dan moet een leuk feest toch ook kans van slagen hebben.’’

Voorwaarden

Jeffrey van Rooijen is het daar helemaal mee eens. Maar zich opwerpen als voorman, daar heeft hij geen trek meer in. Lotte Nuyten, die vorig jaar op 1 mei aan de vooravond van de Giro grotendeels de kar trok tijdens  ” ’t Proefstraatje goes pink’’, is milder maar stelt duidelijke voorwaarden. ,,Als we er volgend jaar mee door willen gaan, dan moeten we de spelregels van het begin naleven. En dat is meer dan op straat een plekje voor ‘t Proefstraatje vrijmaken. Dan moet je bij minder mooi weer naar binnen kunnen en geen mensen buiten laten staan omdat de tafeltjes bezet zijn. Dus op de dag van ‘t Proefstraatje gaan we geen reserveringen boeken. Dat was helaas verleden jaar wel het geval. Het hoeft niet heel groot en bombastisch te worden. Maar wel goed en we zullen ons dan ook gastvrij moeten opstellen. Buiten én binnen.’’

Nuyten zegt te hopen dat de andere horecaondernemers in de straat ook energie in ‘t Proefstraatje willen steken. Nieuwkomers als India Palace en Watan (Afghaans) zijn inmiddels benaderd en hebben volgens Nuyten positief gereageerd. ,,Al weten ze niet precies wat ‘t Proefstraatje inhoudt.’’
Matt van Maastricht van Schenkers weet dat inmiddels wél. Verleden jaar pakte hij als debutant succesvol uit. Hij krijgt van Lotte Nuyten veel lof toegezwaaid. ,,Zo moet het.’’ Van Maastricht is duidelijk: ,,Ik ben een voorstander van samenwerking. We moeten het echter met z’n allen willen doen. Is die bereidheid aanwezig, dan wil ik graag een steentje bijdragen.’’

Luxe broodjeszaak

De straat zelf is momenteel volop in beweging. Richting Hoofdstraat lijkt er een einde te komen aan de leegstand die is ontstaan na de verhuizing van juwelier Van Hell naar de hoek van de Hoofdstraat-Deventerstraat. De komst van een luxe broodjeszaak waaraan een bakkerij is verbonden is nog een kwestie van enige weken. Richting Nieuwstraat gaat het minder. De dagen van het Indische restaurant zijn daadwerkelijk geteld (pand staat de huur) en de eigenaar van de Burgerzaak kreeg te maken met tegenvallende resultaten en heeft zijn zaak met de complete inventaris te koop staan. Zijn deuren zijn echter geopend.

Lotte Nuyten en Kees Roos juichen de mogelijke komst van nog een horecabedrijf toe. ,,Leegstand is niet goed. Des te beter als het wordt opgevuld met horeca.’’ Kritiek van collega’s die van mening zijn dat zij te veel naar zich toe trekt neemt Lotte Nuyten serieus. ,,Misschien is dat ook wel zo. Maar als je zaken aan een collega delegeert en je merkt dat er na drie-vier weken nog niets is gebeurd dan ben je wel genoodzaakt om het weer naar je toe trekken.’’ Kees Roos knikt bevestigend. Proef Straatje? Stroef Praatje is beter op z’n plaats. Maar ik wil niet negatief doen. De Giro heeft bewezen dat het wel degelijk kán.’’

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over vrouwen in de horeca

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?