Stadsherstel Apeldoorn maakt werk van pand Beekstraat

Woensdag 8 februari 2017

Door David Levie

Aan de hand van een overzichtelijke flyer wil Stadsherstel Apeldoorn een actie om certificaten aan de man/vrouw te brengen voor de aankoop van bijzondere panden in de binnenstad nieuw leven inblazen. De pijlen zijn vooral gericht op Beekstraat 22. Maar er zijn nog hobbels te nemen alvorens er überhaupt tot aankoop kan worden overgegaan.

Vooralsnog heeft Apeldoorn lauw gereageerd op het initiatief van Stadsherstel. Wie een certificaat koopt (100 euro per stuk) is mede-eigenaar van een pand dat Stadsherstel Apeldoorn wil aankopen. Stadsherstel komt voort uit de boezem van de Vereniging Andries van Driesum die onder meer proeflokaal Het Achterom aankocht èn Brouwerij de Veluwse Schavuyt oprichtte. Stadsherstel Apeldoorn heeft met name oog voor een aantal Jugendstil-panden in hartje stad. Na de aankoop heeft renovatie plaats en krijgt het pand een nieuwe bestemming die als het even kan in het verlengde ligt van wat het ooit was.

Een handzame flyer waarin de historie en de gestelde doelen kort maar krachtig staan weergegeven moet de certificatenactie weer wat uit het slob trekken, want storm loopt het bepaald niet. Burgemeester John Berends krijgt een prominente plek in de flyer. Hij beveelt een certificaat warm aan met de woorden ,,Apeldoorn is van ons allemaal.’’

Aan de Beekstraat 22 was ooit een waterfabriekje gevestigd. Stadsherstel wil het pand dat nu deels is bewoond en deels onderdak verleent aan een cateringbedrijf kopen van de gemeente. Jan Brouwers, de initiator van Stadsherstel Apeldoorn voorziet niet al te veel problemen en zou het liefst nog voor de zomer tot aankoop willen overgaan. Maar dan moet er wel wat anders voor de huidige bewoners worden gevonden èn zal voormalig raadslid Adnan Akdemir (PvdA) en eigenaar van cateringbedrijf Byzantium tegemoet moeten worden gekomen in de kosten die hij naar zijn zeggen bij een verhuizing maakt.

Er stroomt dus nog heel wat water door de Grift alvorens er origineel bron/spuitwater van eigen Veluwse bodem kan worden gedronken waarvan de flyer rept. Slaagt Stadsherstel Apeldoorn het pand aan de Beekstraat aan te kopen, dan is er straks naast water ook limonade te koop. Het deel van het pand dat na de restauratie/renovatie overblijft gaat in de verhuur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!