Tientallen lokale ondernemers sluiten zich aan bij Lokaal Ideaal Apeldoorn

Donderdag 29 juli 2021

Door Redactie

Je boodschappen laten thuisbezorgen. Tegenwoordig is het voor velen al heel normaal. En in de coronatijd werd dit alleen maar meer. Toen ontstond bijvoorbeeld ook een overzicht op Uit in Apeldoorn waar je eten kon afhalen en laten bezorgen. Binnenkort komt er een nieuw initiatief in Apeldoorn: Lokaal Ideaal Apeldoorn. Al zo’n 30 lokale winkels hebben zich aangesloten. Maarten Zijlstra is directeur en vertelt onder meer waarom ze er nu ook voor hebben gekozen in Apeldoorn te beginnen.

Wat houdt Lokaal Ideaal in?

“Lokaal Ideaal is een digitale webwinkel voor de gehele stad. Op Lokaal Ideaal kan iedere winkelier online zijn winkel openen en producten aanbieden. Als consument kan je vervolgens bij al die winkels in één keer producten kopen, in één keer afrekenen en thuis laten bezorgen. Zelf ophalen bij de winkels kan uiteraard ook. Zo creëren we een mooi en lokaal alternatief voor de grote bekende webwinkels, met de ondernemers uit de eigen stad. Vooral ideaal als je even een keer geen tijd of zin hebt om te winkelen, maar wel je producten nodig hebt.

We zijn vorig jaar in december begonnen met een pilot in Zwolle. Dit was een groot succes en nu zijn we druk bezig om Lokaal Ideaal écht neer te zetten en ook uit te rollen naar andere steden. Apeldoorn is daarvan de eerste.

Een dergelijk initiatief vraagt enorme investeringen in ICT en marketing en is daarom niet rendabel op te zetten in 1 stad. Vandaar dat we kiezen voor een landelijke uitrol, maar wel met het lokale karakter van de betreffende stad. Want uiteindelijk blijven we uiteraard lokaal gericht.”

Jullie hebben onlangs een investering binnengehaald van een miljoen, toch?

“Klopt, er is inderdaad een ondernemer en investeerder ingestapt in Lokaal Ideaal. De hoofdreden hiervoor is wat ik net al even noemde. Deze persoon gelooft heilig in Lokaal Ideaal en wil daarom zelf ook bijdragen hieraan.”

Waarom zijn jullie hiermee gestart? En waarom straks dus ook in Apeldoorn?

“Ik liep er persoonlijk tegenaan hoe moeilijk het is om bij mijn favoriete winkels online te bestellen. Eerder woonde ik in de binnenstad en kon ik alle winkels makkelijk even snel bezoeken. Inmiddels zijn we verhuisd naar een buitenwijk en met 2 jonge kinderen, werken, sporten en ga zo maar door is het niet meer haalbaar om altijd naar de stad te gaan. En online kun je niet bij alle winkels je boodschappen bestellen, moet je per winkel gaan kopen en afrekenen en meerdere momenten thuis zijn om je boodschappen te ontvangen. Erg onhandig. Zo is het idee ontstaan en zijn we dus begonnen in Zwolle.

We focussen ons op alle steden met meer dan 50.000 inwoners. Apeldoorn past hier uiteraard goed in en mede door de handige ligging een logische vervolgstap.”

Hoe gaat het straks in z’n werk als iemand wil bestellen?

“Je kunt zelf kiezen wat en hoe je besteld. Kan bij één winkel, of bij allemaal. En voor 15.00 uur besteld is dezelfde dag nog in huis. We werken met elektrische bakfietsen en lokale bezorgers die de producten ophalen bij de winkeliers en bij de mensen thuisbrengen.”

Wat kunnen de Apeldoorners straks allemaal bestellen?

“Ons uiteindelijke doel is om elke winkel – of in ieder geval – elk segment beschikbaar te hebben op Lokaal Ideaal. Maar we kunnen niet alles tegelijk en om datgene wat we doen goed te doen, hebben we een focus aangebracht. In eerste instantie zal je veel bloemen, eten en drinken en cadeaus op Lokaal Ideaal vinden. Vooral de boodschappen die je vaker nodig hebt dus. Denk aan brood, vis, dierenbenodigdheden, cadeauartikelen, bonbonneries, et cetera.”

Welke Apeldoornse ondernemers hebben zich inmiddels aangemeld?

“Dit is een hele lijst met inmiddels al 30 winkeliers. Daarmee gaat de opstart van Apeldoorn sneller dan in Zwolle. We zijn nu zelf een flinke upgrade aan het uitvoeren waardoor we nog even wachten met live gaan. Hierdoor hebben we straks een nog veel betere site voor Apeldoorn beschikbaar.”

Wanneer moet het gaan starten in Apeldoorn?

“Dit zal begin september zijn. En wij hebben er zin in!”

 

Een paar voorbeelden van ondernemers die zich al aangesloten hebben? Zie de foto’s in de slider hierboven. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!