Too Good To Go wint steeds meer aan populariteit in Apeldoorn

Dinsdag 14 juli 2020

Door Redactie

Via een app etenswaren bestellen voor een klein bedrag, terwijl het anders de prullenbak in zou verdwijnen. Dat is het idee achter Too Good To Go. Ook steeds meer ondernemers in Apeldoorn doen mee; zij plaatsen het eten wat ze overhouden van een dag in de app en klanten kunnen dit dan kopen.

Gebruikers kopen een zogeheten ‘Magic Box’. Dit betekent dat ze niet weten wat ze krijgen, dat zien ze pas als ze de bestelling ophalen. Het is dan ook geen echte box, klanten wordt gevraagd zelf even een tasje mee te nemen waar de producten in kunnen. In Apeldoorn doen momenteel 40 winkels mee, vertelt Sharonne van Diemen van Too Good To Go. “Vorig jaar rond dit tijdstip waren dat er nog 23.” Over het aantal gebruikers in Apeldoorn is weinig te zeggen, omdat bij registratie mensen hun woonplaats niet op hoeven te geven. Wel is duidelijk dat in heel Nederland er nu zo’n 3,8 miljoen maaltijden zijn gered, waarvan 36.000 in Apeldoorn. “Dat staat gelijk aan een besparing van circa 90.000 kilo CO2. Super mooi dus”, concludeert Sharonne.

Binnen 2 minuten uitverkocht

Bij De Echte Bakker Frentz op winkelcentrum Anklaar doen ze al geruime tijd mee met het initiatief, vertelt Cynthia Mulder. En de pakketten zijn geliefd. “Vaak is het binnen 2 minuten uitverkocht als we het erop zetten.” Ze meldt dat ze graag meedoen in de strijd tegen voedselverspilling. “We vinden het zonde om brood weg te gooien, dus is het een mooie oplossing dat mensen het nu voor een leuke prijs kunnen ophalen.” Ze legt uit dat de pakketten er eind van de middag opkomen voor de volgende dag. Op de ophaaldag kijkt ze meestal tegen een uur of 16.30 uur wat ze allemaal mee kan geven. “Wat we erin doen verschilt. Maar we krijgen vaak te horen dat mensen het zo’n groot en royaal pakket vinden. Mensen betalen 5 euro voor producten ter waarde van 15 euro, dus we vinden het leuk om er allerlei lekkere dingen in te doen. Als we gebak over hebben, krijgen de mensen dat.”

Ze zegt dat ze in het begin vaak dezelfde mensen zag langskomen om de Magic Box op te halen. “Maar nu zie je wel steeds vaker anderen. Leuk wel, want je gunt het iedereen. Je ziet ook vaak dat vaste klanten die hun broodbestelling op komen halen de mensen zien die het via Too Good To Go komen ophalen. Zij hebben vaak een tablet, telefoon of laptop in de hand, want in de app moet afgevinkt worden dat het is opgehaald. Maar dan vragen die vaste klanten wat dat is en dan leggen we het uit. Zo verspreid de bekendheid zich steeds meer.”

Zuivel, vlees, brood en groenten

Ook de DekaMarkt aan de Havikstraat doet mee aan Too Good To Go. “Sinds maart 2019”, weet supermarktmanager René Burgers nog. “Het aanbod is per dag verschillend, het zijn allemaal producten die tegen de datum aan zijn, maar nog wel goed zijn voor consumptie, worden in de Magic Box gestopt”, licht hij toe. “Het gaat om veel diverse (vers) producten zoals zuivel, vlees, brood/banket en groenten. Maar ook lang houdbare producten zoals sauzen, beleg en sappen. Kortom, alle producten die we dus niet (meer) lang in de winkel kunnen verkopen, maar die nog te goed zijn om weg te gooien. De klanten die de magic box op komen halen zijn heel divers, de Magic Boxen komen de avond van te voren online en zijn dagelijks al snel uitverkocht. De vraag voor Too Good To Go is dus erg groot.”

Lekkers voor in het weekend

Mirjam Buitenhuis is een actief gebruiker van de app, al is het vaak wel één specifiek bedrijf waar ze een bestelling doet. “Op donderdag zet ik mijn wekker voor de bakker”, meldt ze. “Ik weet hoe laat het erop komt. Dat is wel een nadeel trouwens, dat je dat zelf moet ontdekken. Ik denk dat er meer animo voor zou zijn als erbij staat wanneer het erop komt.” Op vrijdag gaat ze dan richting de bakker voor haar bestelling. “Met het idee dat we dan in het weekend lekkere broodjes hebben, of zelfs taartjes.”

Ze hoorde in eerste instantie van de app via collega’s uit Arnhem. “Ik had de app al keer op mijn telefoon gehad, maar toen snapte ik het maar niet. Ook omdat je niet weet wat hoe laat erop komt, dus toen had ik hem maar weer verwijderd. Begin dit jaar ben ik toch weer begonnen. Ik vind het leuk om elke keer verrast te worden met wat je krijgt en om nieuwe dingen te proberen. En omdat het natuurlijk zonde is dat je dingen gaat weggooien terwijl ze nog goed zijn.”

Ze vindt het aanbod in Apeldoorn nog wat karig. “Eigenlijk zie ik alleen een paar supermarkten en dus de bakker op de Anklaar. Voor de rest is er niet zoveel. Dat is heel anders dan in Arnhem. Ik heb een whatsappgroep met collega’s en we sturen elkaar dan vaak foto’s van wat we hebben gekregen. In een paar kilometer omtrek heb je daar bijvoorbeeld keuze uit heel veel bakkers, maar ook de vishandel, HEMA en ga zo maar door. Hopelijk wordt het in Apeldoorn ook nog meer.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!