Verbeter je presentatievaardigheden met Saskia Paulissen

Vrijdag 9 november 2018

Spreken voor grote groepen, het lijkt de Apeldoornse Saskia Paulissen ogenschijnlijk makkelijk af te gaan. Met een flinke dosis humor en interactie weet ze haar publiek al ruim tien jaar te boeien. ,,Dat ging echt niet van een leien dakje hoor”, vertelt ze. ,,Ik vond het doodeng, maar mijn verlangen om te entertainen won het van de angst.” Hoe ze die angst heeft overwonnen en de vaardigheden die ze ontwikkelde om haar publiek te boeien, heeft ze samengebracht in een workshop presenteren.

Je spreekt al ruim tien jaar voor groepen. Waarom heb je nu een workshop presenteren ontwikkeld?
Na afloop van presentaties, hoor ik geregeld: ,,Ik zou ook zo willen presenteren. Kun jij mij dat leren denk je?” De laatste tijd kwam die vraag zo vaak op mijn pad, dat ik dacht: ik ga een workshop presenteren ontwikkelen. Niet op inhoud maar gericht op humor en interactie. Mensen zijn vaak heel druk met wát ze willen vertellen terwijl  prioriteit nummer één is: contact maken met je publiek.

Hoe maak je dan contact als je bijvoorbeeld voor een grote zaal staat?
Alles begint bij aanwezig durven zijn. Of zoals de Amerikanen het zo mooi zeggen: creëren van presence. Dat is ook stap één van mijn methode. Een simpele oefening in aanwezigheid is door met je aandacht van je kruin langs je ruggengraat naar je voeten te gaan. Als je vanuit die aanwezigheid de zaal in kijkt, geef je iedereen het gevoel van contact.

Dat lijkt mij wel heel spannend als de zenuwen door je keel gieren.
Klopt. Dat is het ook. Je bent super zichtbaar en grote kans dat je brein een vluchtreactie inzet. Je gaat zweten, je voeten worden onrustig, je ademhaling gaat omhoog. Focuspunt is dat je leert op je gemak te zijn met ongemak. Ik heb mijzelf daar echt in moeten trainen. Elke keer als ik het ongemak van zichtbaar zijn voelde, ging ik hup met mijn aandacht naar het puntje van mijn schoen.

Een andere goede zenuwenkiller is zo snel mogelijk de interactie aangaan met je publiek. Dat leidt de aandacht van jou af en zorgt meteen voor grote betrokkenheid van de mensen in de zaal. Vooral aan het begin van je presentatie is het leuk om mensen via interactie in de juiste mindset of sfeer te brengen. In de workshop gaan we op onderzoek uit naar verschillende vormen van interactie.

“Focuspunt is dat je leert op je gemak te zijn met ongemak.

Je vertelde net dat humor een belangrijk onderdeel is van je workshop. Waarom is dat?
Als je een presentatie houdt, is het fijn als je publiek zich openstelt voor je boodschap. De beste manier om de geest te openen is door mensen te laten lachen. Dat hoeft echt geen bulderende lach te zijn. Een glimlach is al voldoende.

Maar niet iedereen heeft humor toch? Kun je dat wel leren?
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het vermogen heeft, de ander te laten lachen. Humor zit vaak in kleine dingen. Bijvoorbeeld een leuke anekdote die je kunt linken aan het onderwerp van je presentatie. Grappig beeldmateriaal. Een paar prikkelende vragen aan het begin van je presentatie doen het ook altijd goed. Dit zijn allemaal voorbeelden die voor iedereen zijn weggelegd. Je moet het leren zien en er mee oefenen. Het mooie is dat als mensen lachen, die energie direct naar je terug komt. Daardoor ontspan je zelf ook en sta je met meer vertrouwen voor de groep.

“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het vermogen heeft, de ander te laten lachen.

Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen? Hoe heb je dat opgebouwd?
Ik begon met typetjes. Zoals in de De Grote Flirten Doe je Zo Show. Das lekker veilig want daar kun je je heerlijk achter verschuilen. Toen ik als Saskia het podium beklom, voelde dat best wel naakt. Maar wat werkte voor de typetjes, zette ik als Saskia in het klein neer en dan werkte het ook voor mij als mijzelf.  Tijdens de training gaan we daarom ook lekker los met drama-oefeningen. Een leuke is om jezelf in een typetje te gieten en dan een presentatie geven. Zo hilarisch om te zien wat er allemaal naar boven komt. Vaak is dat ook bruikbaar in de praktijk.

Als ik het zo hoor, is het een heel onconventionele manier van trainen. Voor wie is deze workshop bedoeld?
Deze workshop is bedoeld voor professionals – denk aan beleidsmakers, onderzoekers, adviseurs, projectmanagers – die inhoudelijk sterk ontwikkeld zijn, maar die hun presentaties heel graag met meer humor en interactie willen overbrengen op hun publiek.

De workshop presenteren bestaat uit twee dagen en wordt gegeven in Gebouw TOT2021 in Apeldoorn op:

Vrijdag 18 januari 2019, 10.00 tot 16.00 uur en
Vrijdag 15 februari 2019, 10.00 tot 16.00 uur.
Of
Vrijdag 17 mei 2019, 10.00 tot 16.00 uur en
Vrijdag 14 juni 2019, 10.00 tot 16.00 uur.

De investering bedraagt €495,- euro per dag, inclusief lunch, koffie/thee en locatie kosten, exclusief BTW.

Er zijn maar een paar plekken beschikbaar per dag, dus meld je snel aan via onderstaand formulier of via de website van Saskia Paulissen.

Aanmelden workshop presenteren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!