[VIDEO] Ondanks uiteenlopende reacties is Lars Courage supertrots op ‘zijn’ mast

Donderdag 28 november 2019

Door Redactie

Het was een hele bevalling. Maar liefst 8 jaar werd er gewerkt aan het proces voor de mast die momenteel gebouwd wordt langs de snelweg bij Apeldoorn Zuid. Lars Courage van Courage Architecten was er nauw bij betrokken, want hij mocht de metershoge mast ontwerpen. Op een bericht wat hij afgelopen week deelde op LinkedIn kwamen veel uiteenlopende reacties.

,,Mensen beseffen niet dat dit iets is waar lang over is nagedacht”, meldt Lars. ,,Natuurlijk kan je er wat van vinden en dat is prima, maar wat er nu komt, dat is met de grootste zorg tot stand gekomen. Het is niet even iets wat door een ondernemers is bedacht en er even doorheen geramd is, hier is uitvoerig over gesproken, overlegd en besloten.” Op een reactie onder zijn LinkedIn-bericht van iemand die beweerde dat het een jammerlijk en ontsierend project is, reageerde Lars dan ook: ,,Dank, maar jammer dat je er zo over denkt. Met de grootst mogelijke zorg en in samenwerking met Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en afdeling Stedenbouw van de Gemeente Apeldoorn hebben wij dit icoon mogen vormgeven. Wij zijn er trots op. Beauty is in the eye of the beholder.”

Proces

Laten we even een een stukje terug in de tijd gaan. Ruim 8 jaar geleden werd Lars benaderd door Henk Koning van de McDonald’s. ,,Je gaat dan in feite samen ‘op reis’. Samen met de afdeling Stedenbouw van de gemeente Apeldoorn zijn we gaan onderzoeken wat de beste plek is, wat het moest worden en bijvoorbeeld ook hoe hoog. Er stond al een mast, maar eigenlijk stond die voor de automobilisten die uit de richting van Amersfoort komen rijden net te laat. Je hebt namelijk vanaf het moment dat je zo’n mast ziet 700 meter nodig om te kunnen reageren en dat redde je hierbij niet.”

In totaal kwamen er 3 ontwerpen. Bij het eerste ontwerp werd de mast 80 meter hoog, maar dat bleek niet mogelijk. De locatie werd wel al snel duidelijk, de mast zou komen bij de carpoolstrook. ,,Al die jaren hebben we duidelijk gemerkt dat het de gemoederen bezighoudt”, vertelt Lars. ,,En dat is logisch. Want het is natuurlijk een beeldbepalend icoon én ten tweede is het van de McDonald’s. Dat laatste roept natuurlijk ook reacties op.” De Apeldoornse politiek moest erover beslissen en vond dat het duurzamer moest. ,,In principe hebben we in het ontwerp altijd rekening gehouden met duurzaamheid, denk aan bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar toen de politiek een besluit mocht nemen, is uiteindelijk de mast en het stukje duurzaamheid losgetrokken. Er is door ons rekening gehouden met duurzaamheid door een zonnepaneelpark erbij te ontwerpen. Het is nu aan de politiek om daar invulling aan te geven. En, over dat stukje duurzaamheid: als de mast ooit afgebroken wordt, dan is het materiaal gewoon te hergebruiken, dus dat is ook al heel duurzaam.”

Reacties

De reacties die Lars afgelopen week kreeg op zijn bericht op LinkedIn, raken hem naar eigen zeggen ’tot op zekere hoogte’. ,,Zolang je elkaar blijft respecteren vind ik reacties echt niet erg, maar er zaten ook emotionele reacties tussen die op de man gespeeld werden. Dat vind ik wat anders. Zoals ik zeg, natuurlijk mag je er wat van vinden. En je ziet ook echt dat mensen óf heel erg voor zijn óf heel erg tegen. En dat zag je in het hele proces ook, elke keer maakten we daardoor 2 stappen vooruit en moesten we weer 1 stap terugdoen.”

Supertrots is hij dan ook op ‘zijn’ mast, want het is toch wel een beetje zijn kindje geworden. ,,Laten we ons als ondernemersstad Apeldoorn hiermee goed zichtbaar maken, zodat we niet wegvallen tussen de steden om ons heen. Het wordt een soort ‘Eiffeltoren’ van Apeldoorn. Als je de Eiffeltoren 1 keer gezien hebt, teken je hem zo na. En dat idee is het resultaat van de gestelde voorwaarden van de gemeente Apeldoorn. Een herkenbare vorm, een mast met een eigen identiteit die opvalt en waarover gesproken wordt.”

Emotie

En uiteindelijk is nu dus het bouwen begonnen van de 50 meter hoge mast. ,,Een 700 ton wegende kraan heeft de kop van 40 ton er inmiddels op gehesen en de komende 2 weken zal de mast verder afgebouwd worden”, legt Lars uit. Voor hem was de start van de bouw best even een kippenvel-momentje, bekent hij. ,,Je staat daar als volwassen opdrachtgevende, ontwerpende en uitvoerende kerels geëmotioneerd te kijken als de delen tot een geheel gevormd worden. Weet je, zo’n opdracht als dit, dat maak je 1, heel misschien 2 keer mee in je carrière. Het is iets wat iedereen straks gaat zien, een mast die ons waarschijnlijk gaat overleven. Ik hoop van harte dat het een echt Apeldoorns icoon gaat worden, net als toen de grote telefoon van Centraal Beheer. Die kende ook iedereen. En misschien krijgt ‘ie wel een bijnaam. Ik ben heel benieuwd.”

Bekijk hieronder wat filmpjes over de bouw:

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!