Arko van Brakel: “Ik ben nooit met mijn CV bezig geweest, je moet gewoon waardevolle en gave dingen doen”

Vrijdag 26 april 2024

Door Kevin van Es

In deze aflevering van Studio ACEC ontdek je hoe Arko zijn weg vond van de drukke Randstad naar Apeldoorn en wat hem drijft in zijn ondernemende reis. Hij vertelt over de stijl en visie van Ricardo Semler met betrekking tot zelfsturing en de verbinding met zijn boeken. Hoe is Arko naar Apeldoorn gekomen en voelt hij zich een echte Apeldoorner? Een opmerkelijke stap, met een persoonlijke aanleiding.

Arko is de oprichter van een grote internetprovider, EuroNet. Een van de redenen waarom hij naar Apeldoorn kwam is: “We wilden wat dichter bij het bos wonen. We woonden in Hillegom, tussen Amsterdam en Den Haag, omdat ik in beide steden een onderneming had.” In zijn eigen ‘Villa Kakelbont’ heeft Arko rust gevonden: “Het is volledig verbouwd en we wonen er nu al 22 jaar.”

Een echte Apeldoorner voelt Arko zich pas sinds zijn werk in de regio: “Ik had nog nooit dicht bij huis gewerkt.” De omgeving geeft Arko tot op de dag van vandaag een speciaal gevoel: “Het is zo’n bijzonder gebied. Om dit ook professioneel mee te ervaren heb ik nog nooit meegemaakt, het is een hele leuke nieuwe dimensie aan mijn leven. Je draagt een steentje bij aan je eigen omgeving.”

Gezondheidsproblemen

In gesprek met Max Dammers geeft Arko aan dat hij kampt met gezondheidsproblemen. “Mijn hart bleek een zwakke plek te zijn. Ik ben er aan geopereerd. De ingreep was niet bijzonder zwaar, maar sindsdien heeft elke gebeurtenis met mijn hart impact.” De Apeldoornse ondernemer zette bewust een stap terug, zijn compagnon heeft Arko’s rol als CEO overgenomen: “Mijn hart is zelfs een keer gestopt. Na die operatie kon ik niet meer zo goed internationaal ondernemen, ik trok het niet meer.”

Vanwege zijn lichamelijke mankementen is Arko steeds minder betrokken bij De Baak: “Wel ben ik nog aandeelhouder en zit ik in het board, bij de belangrijke beslissingen ben ik betrokken. Daarnaast geef ik nog trainingen.

Boeken

De bevlogen ondernemer wilde iets anders gaan doen. “Mijn nieuwe boek, ‘Ondernemen met impact’, was net klaar. De boek introductie liep goed en mijn hele agenda stond vol met lezingen, maar toen brak corona uit…” Binnen een week verdwenen al die lezingen en een jaarinkomen uit de planning: “Ik dacht, dat wordt een interessant jaar,” aldus van Brakel. In 2000 schreef Arco ‘Nieuwe Helden’, de publicatie bespreekt de belangrijkste ontwikkelingen binnen de nieuwe economie en introduceert daarnaast het concept I-dentiteit als centraal uitgangspunt voor toekomstige discussies. In 2010 verscheen het boek ‘Iedereen ondernemer’.

Ben jij benieuwd naar het volledige gesprek tussen Arko en Max in de podcastreeks ‘Studio ACEC’. Deze aflevering is afkomstig uit september 2023 en is te beluisteren op de website van ACECSpotify, Google Podcast, en Apple Podcast.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!