800.000 stemmen gaan straks het verschil maken

Dinsdag 31 januari 2017

Door christenunie apeldoorn

Rutte II gaat de rit van vier jaar regeren helemaal uitzitten, en gezien de afgelopen decennia is dat zeker een compliment aan het kabinet waard. Bijkomend verschijnsel aan die vier jaar reageren is dat er nu een hele aanwas aan jongeren tussen de 18 en 22 jaar straks voor het eerst mogen stemmen tijden de Tweede Kamer verkiezingen. Meer dan 800.000 jongeren om precies te zijn, en die zouden nog wel eens het verschil kunnen maken op 15 maart.

Bij PerspectieF noemen we deze jongeren First Time Voters, waarop we een hele specifieke campagne hebben ingericht. Ook BN’er Tim Hofman, onder jongeren enorm populair, heeft een eigen campagne opgezet om deze jongeren straks naar de stembus te krijgen. Die campagnes zijn hard nodig, omdat jongeren steeds minder vaak naar de stembus gaan.

Recent onderzoek uitgevoerd door i&o research in opdracht van Vrij Nederland laat daarbij ook nog eens zien dat jongeren de afgelopen jaren bang zijn geworden voor de toekomst, weinig vertrouwen hebben in de kiezer en enorm verrechtsen. Om een voorbeeld te noemen: in 2007 had 7% van de jongeren in Nederland een politieke voorkeur voor de PVV. In december 2016 was dat percentage opgeklommen tot 27%. Had het CDA in 2007 nog 11% van de jongeren achter zich, vorige maand was dat nog maar 1%!

Ook de ChristenUnie lijkt niet te kunnen voorkomen dat jonge stemmers wegtrekken bij de partij. Maar er is goed nieuws, want we hebben een ontzettend goed verhaal voor alle jongeren in Nederland. Neem bijvoorbeeld mijn persoonlijke voorkeur: Onderwijs. De ChristenUnie is vóór herinvoering van de basisbeurs, vóór een week of weekend OV-kaart voor alle studenten en vóór volledig bijzonder onderwijs. Er is geen enkele (!!) andere partij die dat kan zeggen. De traditionele jongerenpartijen zoals GroenLinks en zelfs D66 laten het op die punten liggen. En zo zijn er veel meer onderwerpen waar jongeren enorm veel belang bij hebben zoals duurzaamheid en de huizenmarkt. Jongeren krijgen dit positieve geluid trouwens ook door, blijkt uit de enorme ledengroei bij PerspectieF de afgelopen maanden.

Ben jij een van de 800.000 die straks echt een verschil kan gaan maken? Kijk dan eens even op deze Facebookpagina en laat je overtuigen, want je stemt straks toch echt over jouw eigen toekomst..

Jarin van der Zande, fractievertegenwoordiger ChristenUnie Apeldoorn

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!