De absurditeit van werken voor je uitkering. Open brief aan wethouder Johan Kruithof

Woensdag 6 mei 2015

Door StrangeArt

© Strangeart

Een tijdje geleden ontmoette ik een man van 64 jaar op de boekenafdeling van Foenix Kringloop. We raakten in gesprek en het bleek dat hij bij Foenix stage liep (!). Na zijn ontslag als ICT’r (een goed betaalde baan) zat hij in de WW en daarna, tja, dan blijft de bijstand over. Maar – al ben je 64 jaar – je moet een tegenprestatie leveren voor je uitkering. Dus eerst naar de Felua, dozen inpakken en leren een CV te schrijven. Daarna – om werkervaring (!) op te doen – een stageplaats. Tijdens je stage wordt verwacht dat je ook gaat netwerken (!).

Dit op een absurde en kafkaiaanse manier de regels volgen, doet mij een beetje denken aan die wethouder van Emmeloord die vond dat er straatnaamborden moesten komen op de twee onbewoonde eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat. Straatnaamborden op twee onbewoonde eilanden? Tja, de gemeente moet zich volgens de wethouder natuurlijk wel aan de regels houden.

Wethouder Johan Kruithof: Zijn uw ambtenaren niet te strikt?, Die man gaat volgend jaar met pensioen. Vraag je af of je niet “naar de geest” moet handelen. Streng is goed, maar het moet voor de burger wel te begrijpen zijn. Een onbegrijpelijke en onredelijke uitvoering van wetten vermindert het draagvlak en vertrouwen in de politieke besluitvorming.

(Ook interessante vragen of opmerkingen over decentralisatie, zorg en de participatie maatschappij ? Deel deze in Apeldoorn-Direct via MijnZorg@xs4all.nl of bel 055 73 70 236)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!