Altijd al willen weten wanneer de vlag mag luchten?

Zaterdag 18 mei 2013

Door StrangeArt

De minister-president heeft de ministerraad ingelicht over zijn besluit tot vaststelling van een nieuwe algemene vlaginstructie voor het uitsteken van de vlag op rijksgebouwen. De algemene vlaginstructie is aangepast naar aanleiding van de troonswisseling op 30 april jl.

Er wordt gevlagd op de verjaardagen van de Koning (27 april; op 26 april als 27 april op een zondag valt), Koningin Máxima (17 mei), Prinses Beatrix (31 januari) en de Prinses van Oranje (7 december). Daarnaast wordt gevlagd op de Nationale dodenherdenking (4 mei), Bevrijdingsdag (5 mei), Veteranendag (laatste zaterdag in juni), het formele einde van de Tweede Wereldoorlog (15 augustus) en Koninkrijksdag (15 december). Alleen in Den Haag wordt gevlagd bij de opening van de Staten-Generaal (derde dinsdag in september).
In de vlaginstructie wordt onderscheid gemaakt tussen ‘uitgebreid vlaggen’ en ‘beperkt vlaggen’. Bij uitgebreid vlaggen wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen. Bij beperkt vlaggen wordt de vlag alleen uitgestoken van de hoofdgebouwen van de ministeries en van de hoofdgebouwen van instellingen als de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Nationale Ombudsman en de Hoge Raad der Nederlanden. Beperkt vlaggen vindt plaats op Koninkrijksdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.
In de vlaginstructie is vastgelegd dat op Koningsdag en op de genoemde verjaardagen van leden van het koninklijk huis de vlag met oranje wimpel wordt gevoerd. Bij alle andere gelegenheden wordt de vlag zonder oranje wimpel gevoerd.
Bij bijzondere gebeurtenissen kan er ten aanzien van het uitsteken van de vlag een speciale regeling komen, die van geval tot geval als bijzondere vlaginstructie bekend zal worden gemaakt
(Bron: RVD. Over de foto: Sorry, heb geen foto met “blauw” er in, wel rood, wit en oranje).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!