Apeldoorn door met vijf wethouders

Donderdag 19 april 2018

Door Daniel van Harmelen

Formateur en VVD’er Jenny Elbertsen heeft donderdagavond een update gegeven over de college-onderhandelingen. Veel concreets kwam daar niet uit. Wel dat Apeldoorn 5 wethouders krijgt.

Ook de namen zijn inmiddels officieel bekend: Jeroen Joon (VVD), Wim Willems (Lokaal Apeldoorn), Nathan Stukker (CDA), Mark Sandmann (D66) en Detlev Cziesso (GroenLinks).

Vijf thema’s

Het komende college heeft vijf onderwerpen als ambitie en focus gesteld: Ruimte en economie, Burgerparticipatie en revitalisering, comfortabele gezinsstad: inclusieve samenleving, Duurzaamheid en Toeristisch Toplandschap. ,,En natuurlijk is het verdere financieel herstel belangrijk,” besluit Elbertsen.

Duurt lang

SGP-raadslid Henk van den Berge vroeg zich daarop af waarom het zo lang duurt. Op de vraag van Van den Berge, ,,waarom duurt dit zo lang”, heeft Elbertsen volgens de SGP’er geen bevredigend antwoord. ,,Ik kies ervoor om hier geen antwoord op te geven,” reageert ze.

Dat valt in een traditie van formateurs, die niet het achterste van de tong laten zien wanneer gevraagd wordt naar de inhoud van de onderhandelingen. Medio mei komt Elbertsen terug met een nieuwe update, laat ze weten.

,,Hebben we dan begin juni een nieuw college?” vroeg Van den Berge, maar wederom hield Elbertsen de kaarten dicht op de borst. ,,Ook dat is nog niet zeker,” concludeert Van den Berge.

Input

Volgens Elbertsen duurt het lang omdat ze de input van de gemeenteraad, maatschappelijke instanties, de betrokken partijen en anderen wil meewegen. Daarnaast moet flink geschoven worden in posten en personen. Er zitten twee nieuwe partijen aan tafel namelijk sinds het vorige college, te weten Lokaal Apeldoorn en de grootste partij van Elbertsen zelf, de VVD.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!