Apeldoorn ingehaald door twee Amerikaanse staten

Vrijdag 9 november 2012

Door Josien de Groot

Apeldoorn Direct

Ik durfde gisterochtend nauwelijks naar beneden te gaan om de tv aan te zetten, uit vrees voor Romney; wat een opluchting dat Obama herkozen is!!

En ongelooflijk; dat de bevolking van twee Amerikaanse staten Colorado en Washington-State (aan de West-Coast tegen de Canadese grens, dus niet te verwarren met the Capital) bij volksstemming hebben besloten cannabisgebruik (verkoop tot 28 gram! per keer), vanuit alsdan toe te stane ondernemende coffeeshops, te legaliseren, alsmede gecontroleerde aanvoer en kweek.
Zelfs openlijke thuiskweek!
Dáár zijn ze de War-on-Drugs gekoppeld aan uitbundig wapengebruik en een dure zware politie-inzet helemaal zat. En strakjes…., kan er daar ook lekker (U$) BTW, winstbelasting, loonbelasting en zelfs accijns op binnengehaald worden.

En begrijp mij goed; Ik ben er niet voor, maar van alles naar binnen te werken. Ben vóór goede preventie en wijzen op risico’s (incl. erfelijke aanleg voor psychoses), een Keuringsdienst van Waren die overal bovenop zit, netjes en alleszins belasting betalen, etc.
Ben de laatste dertig jaar vooral liefhebber van rode wijn met accijns (overigens; “drank maakt meer….”).

Nee, wij modderen in dit landje lekker door. Laten de Politie het legen van illegale hennepplantages presenteren als indrukwekkende wapenfeiten. Met als resultaat; dat de niet belasting betalende top van de Maffia in z’n vuistje lacht. Want; iets meer krapte aan de “achterdeur” van de shops; Tja; hogere prijzen! Want de afzetmarkt moet gewoon beleverd worden.

Lees het recente boekje van mr. Gerard Spong c.s. (goedkoop bij Nawijn en Polak). Zelfs NL-gemeenten halen voor de rechter bakzeil. Spong heeft dit jaar al drie zaken gewonnen over de toelevering aan de achterdeur.
Niet meer strafbaar dus!
Als een gemeente willens en wetens coffeeshops vergund, kunnen een Officier van Justitie, een Commissaris en een Burgemeester niet meer in rechte volhouden dat kweek en toelevering aan de achterdeur of het hebben van een grote handelsvoorraad in de shop of elders nog illegaal en strafbaar is.

Nee, nog gekker; De Gemeente Apeldoorn verhuurt twee van haar eigen panden als……. Coffeeshop! Én heeft zich uit oogpunt van stadsvernieuwing actief bezig gehouden met de verplaatsing van een shop uit de Roggestraat naar de Asselsestraat (inmiddels gesloten).

Wij modderen in dit landje lekker door. De vermaledijde (VVD)Opstelten/Teeven-Wietpas (Maastricht, tonnen minder parkeer/horecaopbrengsten) wordt dankzij het nieuwe Regeerakkoord vervangen door tonen van paspoort -hoezo vrij verkeer personen in EU- én steeds tonen van een uittreksel uit het bevolkingsregister (alleen jammer dat zoiets steeds 3 maand geldig, dus steeds weer naar de Burgerbalie kleppen en betalen).

Dit alles neemt niemand nog serieus. En wie nog beroepsmatig een serieuze pose aanneemt wordt beschimpt of uitgelachen. Óf het wordt ontdoken.

Apeldoorn was een stad waar de pas overleden VVD-volksgezondheidswethouder Ronald Ober (opvolger Paul Blokhuis) de loftrompet stak over het verstandige drugsbeleid van Zwitserland. Waar VVD-Burgemeester -en huidig Eerste-Kamervoorzitter- Fred de Graaf (van de “bende” van 21 opstandige burgemeesters in dit land. Huidig opvolger -op dit thema jammer, “CDA”- John Berends) pleitte voor een verstandig drugsbeleid.

Het lijkt mij hartstikke leuk als de redactie eens navraagt aan beide mannen hoe zij staan tegenover bovenstaande en onderstaande feiten.

Wat wie hier nu denkt dat er slechts een moreel-ideologisch hennep propagerend betoog gehouden wordt; de baten en minder veiligheid vernietigende gegevens zijn zonneklaar en in openbare onderzoeken terug te vinden:
Voor de belastingopbrengst + besparing aan politie en justitiekosten bij legalisering/van cannabis in ons land circuleren de volgende cijfers:
* Een ambtelijke werkgroep van het Ministerie van Financiën berekende in 2010 dat het legaliseren van cannabis 443 miljoen euro per jaar voor de overheid oplevert, bestaande uit 260 miljoen extra belasting en 183 miljoen aan besparing op politie, justitie en bestuur.
* Econoom Martijn Boermans van de Universiteit Utrecht kwam zelfs aan de 850 miljoen.
* Volgens de Rotterdamse hoogleraar Henk Rigter bedroegen de kosten van de directe en indirecte rechtshandhaving van het drugsverbod over 2003 minstens 1,6 miljard euro.
De schatting is dat rond 2/3 daarvan cannabis betreft = ruim 1 miljard, en dat bij legalisering 2/3 daarvan overblijft omdat 1/3 andere criminaliteit zal plegen (conform wat na opheffing van de “drooglegging” in de VS gebeurde). De besparing komt dan op ruim 0,6 miljard.
* De totale opbrengst voor de overheid komt dan op tenminste 1 miljard per jaar.
* Bij deze cijfers komt nog de lastenverlichting voor de samenleving als geheel: burgers, bedrijven en overheden, tengevolge van de vermindering van de criminaliteit. De totale schade daarvan was 31,5 miljard in 2006, het aandeel van drugs de helft = dik 15 miljard, bij legalisering verdampt daarvan 2/3 = 10 miljard, en daarvan door cannabis 2/3 = minstens 6 miljard.

Dat is nog eens bezuinigen!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?