Apeldoorn krijgt jeugdlintje

Vrijdag 16 juni 2017

Door Daniel van Harmelen

Positief gedrag moet beloond worden om een goed voorbeeld te stellen voor anderen, vindt Erik Jan Aalbers van de ChristenUnie. Het voorstel van die partij en mede-indieners PSA en de SGP is unaniem door de raad aangenomen, maar de wethouder twijfelt nog.

,,Maak het wel een uitzonderlijk lintje, voor kinderen die er echt uit springen”, vult CDA-raadslid Hans Wegman aan. Het kan uitstekend, in Brummen kost het ook weinig extra moeite, volgens Wegman. Wethouder Blokhuis van ‘Jeugd’ is niet tegen het voorstel. Hij vraagt zich alleen af of het een rol is van de lokale overheid. Zo zou de gemeente Apeldoorn ook kunnen pleiten voor een echte koninklijke onderscheiding voor minderjarigen.

,,Het is wel de vraag of de raad hier geld voor vrij wil maken, want onze jeugdzorg heeft het al gillend druk”, voegt Blokhuis daar alsnog bij toe. ,,Maar voor Brummen kost het geen extra geld, daar hebben ze het Bikkeltje van Brummen.” Het ‘even fixen’ binnen Jeugd en Welzijn gebeurt niet zomaar volgens Blokhuis. Wim Willems van Lokaal Apeldoorn legt daarop uit hoe een motie werkt. ,,Dat is een oproep aan het college om dit te doen, neem het dan op in de begroting.”

,,We gaan hier blijmoedig mee aan de slag. Maar wel binnen de financiële mogelijkheden die we nu hebben”, eindigt wethouder Blokhuis. Apeldoorn kent al twee gemeentelijke onderscheidingen, het Ereburgerschap met de Zilveren Wapensleutel en de Erepenning van de gemeente Apeldoorn.

Alleen de VVD was tegen. ,,Moeten we hiervoor weer een organisatie optuigen?”, vraagt Erica Schmahl van die partij zich af.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!