Apeldoorn krijgt toch regenboogzebrapad

Woensdag 11 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

De kogel is door de kerk: er komt een regenboogzebrapad in Apeldoorn. Het plan stuitte in 2016 nog op kritiek in de gemeenteraad, maar een burgerinitiatief van Fenne de Kroon maakt het zebrapad toch werkelijkheid.

,,Het college heeft besloten dit sympathieke idee uit te gaan voeren, ook naar aanleiding van vragen van de fracties van D66, GroenLinks en PvdA over dit onderwerp”, meldt de gemeente Apeldoorn. D66, Groenlinks en PvdA dienden al in 2016 een motie in om een regenboogzebrapad mogelijk te maken, maar stuitte op kritiek. Het zou te gevaarlijk zijn. ,,Het is geen officieel verkeersteken en daarom verwarrend. Verwarring leidt tot gevaarlijke situaties”, gaven meerdere partijen aan.

Fenne de Kroon werd, op initiatief van GroenLinks, uitgenodigd bij wethouder Kruithof om haar pleidooi te houden. De wethouder toonde zich welwillend en beloofde ermee aan de slag te gaan. Sindsdien bleef het stil. Dat de gemeente juist vandaag kiest om de komst van een regenboogzebrapad aan te kondigen is logisch: vandaag is het Coming-Outdag. Deze dag wordt ieder jaar op 11 oktober gehouden en besteed aandacht aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Op het Apeldoornse Stadhuis wappert daarom vandaag dan ook, voor het 5de jaar, de regenboogvlag.

Het regenboogzebrapad wordt in oktober of november gerealiseerd op het Stationsplein bij het Centraal station in Apeldoorn. Het regenboogzebrapad wordt een verlenging van het bestaande zebrapad op het stationsplein waar op de trottoirs aan de noord- en zuidzijde de regenboogstrepen geschilderd worden. Daarmee wordt recht gedaan aan de zorgen van de gemeenteraad, die vooral de verkeersveiligheid in het geding zag komen.

Lokaal Apeldoorn plaatste recent nog een andere zorg over het regenboogzebrapad. ,,Straks wil elke groep een eigen zebrapad hebben”, aldus de partij op Facebook. Ook de SGP uitte kritiek op het plan. De Partij voor de Dieren deed recent nog een tegenvoorstel waarbij het hele Marktplein één grote regenboog zou moeten worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!