Apeldoorn vier enthousiaste energieregisseurs rijker

Woensdag 28 maart 2018

Door Redactie

Vier Apeldoorners tekenden onlangs een overeenkomst met de gemeente Apeldoorn over het feit dat zij per april als energieregisseur aan de slag gaan. De gemeente zocht en vond vier enthousiaste mensen die op buurt- of wijkniveau willen helpen zoeken naar kansen om samen met anderen
energiebesparing te realiseren en duurzame energie op te wekken. Speerpunt voor de energieregisseurs is het enthousiasmeren van bewoners en bedrijven om met de energietransitie aan de gang te gaan.

Eén van de vier energieregisseurs (Marjolein Tillema) was eerder al actief op dit gebied en blijft zich ook vanaf april inzetten voor Kerschoten en De Naald. Op drie andere plekken gaan nieuwe energieregisseurs aan de slag. In de Parken is dat Albert van Dam, in de Maten Dieuwke de Boer, en Han Meurs gaat aan de slag op het bedrijventerreinen Apeldoorn-Noord en in Apeldoorn-Zuid. Dieuwke de Boer en Han Meurs gaan via energiecoöperatie DeA aan de slag als energieregisseur.

Apeldoorn energieneutraal

De gemeente Apeldoorn wil sneller dan de landelijke trend toewerken naar een energie neutrale toekomst, waarbij de gemeente op termijn evenveel energie wil opwekken als verbruiken. Om deze energietransitie te realiseren zoekt de gemeente continu naar manieren om duurzame energieprojecten aan te jagen of te ondersteunen. Wethouder duurzaamheid Mark Sandmann: ,,Ik ben erg blij dat deze vier enthousiaste mensen voor ons aan de slag gaan. Aan de ene kant hoop ik dat ze allemaal echt hun eigen plannen en acties gaan ontwikkelen, tegelijkertijd maakt het feit dat we nu van één naar vier energieregisseurs gaan dat er veel meer kruisbestuiving ontstaat en ze van elkaars ervaringen kunnen leren. Zij en wij kijken uit naar de samenwerking.”

Wat doet een energieregisseur?

De energieregisseur richt zich vooral op energieopwekking en energiebesparing, zoals zonnepanelen en isolatie. De energieregisseur onderzoekt welke maatregelen het beste in zijn/haar eigen werkgebied vallen en hoe bewoners daarvoor enthousiast te maken. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van informatieavonden of collectieve inkoop.

Contact

Nieuwsgierig naar wat de energieregisseurs voor jou kunnen betekenen? Stuur dan voor Marjolein Tillema een email naar  regisseur@kerschotenenergieneutraal.nl en voor de andere energieregisseurs (vooralsnog) naar energiek-wonen@apeldoorn.nl.

EnergiekApeldoorn.nl

Naast de nieuwe energieregisseurs presenteert de gemeente Apeldoorn vandaag online ook iets nieuws; een speciaal voor Apeldoorn ontwikkelde website die inzicht geeft in alle mogelijkheden en informatie op energiegebied.

Voortaan is de website www.energiekapeldoorn.nl dé plek waar iedere inwoner van Apeldoorn alles kan vinden met betrekking tot energiebesparing en -opwekking. De gemeente Apeldoorn heeft deze website ontwikkeld om Apeldoorners te informeren én inspireren. Zo vind je op de site alle informatie over het energieloket, de vrijwillige energiecoaches, bedrijven die goede oplossingen aanbieden en tips om je op weg te helpen. De site helpt je ook inzicht te geven in mogelijkheden rond een subsidie of een lage rente lening. Daarnaast staan er op het platform verhalen van Apeldoorners die al een aantal stappen hebben gezet in de energietransitie. Inspirerende voorbeelden voor iedereen!

Wethouder duurzaamheid Mark Sandmann: ,,De energietransitie is één van de grootste uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Niets doen is geen optie als we voor onze kinderen en toekomstige generaties een leefbare aarde willen achterlaten. Mensen onderschatten vaak hun eigen rol, maar echt élke inwoner van Apeldoorn kan bijdragen aan onze energieambities door het opwekken en besparen van energie.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!