Beste burgemeester Berends,

Woensdag 23 mei 2012

Door Nataliefde

Gemeente Apeldoorn

Beste burgemeester Berends,
Aangezien u morgen aan uw nieuwe baan begint en wij als Apeldoorners daar best mee te maken hebben, geef ik hier enkele nuttige(?) tips die de start van uw burgemeesterschap in Apeldoorn moet vergemakkelijken. Leest u mee, meneer Berends? Komen ze:

1.    Tweet – op z’n minst – politiek getint. Twitterende politici, ik vind het best prima, maar zorg dan dat u iets politieks te melden hebt. Vijf tweets van @bgm_johnberends achter elkaar over uw vergeten tentharingen in Katwijk zijn heel leuk, maar dan wel van die aardige buren van tegenover. Niet van de ‘bgm’ oftewel burgemeester. U moet politiek ademen, ons iets zin- en waardevols melden en in ieder geval overkomen alsof u verstand van zaken heeft. Tweet politiek dus.

2.    Beheers de Nederlandse taal. Om even bij Twitter te blijven: op 14 mei jongstleden tweette onze aanstaande burgemeester (u dus) letterlijk(!): “Na een inerverende week nu even uitwaaien in Katwijk. Ik was alleen de haringen vergeten van de voortent.” De haringen van de voortent even negerende, had u ofwel teveel zon op zijn bol gehad of de tentharingen ingeslikt of opgegeten. Of u heeft dyslexie of altijd haast of vlagen van verstandsverbijstering. Voor eventuele andere taalbarbaren en natuurlijk voor u: het is dus enerverend! Meer van die voorbeelden: “De verhuisdozenen zijn nu gepakt mijn kamer en archief zijn opgeruimd”, “Goedemorgen wat een geweldige hoeveelheid warme reacties op mijn voordracht voor Apeldoorn….dank!” (vier puntjes en geen hoofdletter bij ‘dank’), “Prima ski-vakantie in de Franse Alpen”(streepje tussen ‘ski’ en ‘vakantie’ meer dan overbodig), “Er was veel belangstelling voor het Waterfront projekt” (project). Sorry, soms hou ik van muggenziften maar buiten dat moet een burgemeester en politicus toch überhaupt beter weten? Of is het onbelangrijk?

3.    Doe normaal (dan doet u al gek genoeg). Oké, het is maar Twitter en u heeft ‘maar’ 731 followers, maar u bent soms net een enthousiaste puber op Twitter: “Vanavond samen met collega van Dronten de flevo-boulevard [heb je dat streepje weer] swing geopend. Hij piano en ik jazz zingen!!! Was redelijk vals….maar gezellig! [vier puntjes… En waar is de hoofdletter?]. Ik heb niets tegen vrolijke mensen, maar wat voegt deze info toe aan onze timeline? Bij de commentaren op een artikel over de installatie van de nieuwe burgemeester op de website van De Stentor staat een reactie van ene Bé: “Had niet gedacht dat onze Berends, ons Harderwijk met het waterfront in de steek zou laten!!!! Vind dat iets waar je je voor inzet ook goed achter moet kunnen laten. Ben benieuwd wat hij in Apeldoorn wil veranderen. Volgens mij kan hij alleen maar goed paarden mennen. Voor de rest iemand die wel van feestjes houdt!” Vooral de laatste twee opmerkingen laten m’n wenkbrauwen op z’n minst licht fronsen.

Even tussendoor: wat is dat Waterfront dan? In Harderwijk, de vorige stad waar de heer Berends burgemeester van was, werd 12 mei jongstleden gestart met het afgraven van het Strandeiland aan de voormalige Zuiderzee. Dit wordt een stadsstrand met boulevard en 1600 woningen aan de rand van de stad. “Op deze supermooie plek komt een project dat de toekomst gaat bepalen voor Harderwijk en de regio”, sprak Berends. Jammer genoeg voor Berends is dat het laatste wat hij van het project mee gaat maken van zo dichtbij, aangezien dezelfde middag het afscheid van de burgemeester ‘gevierd’ werd. Overigens ging dit project net als het grondbedrijf in Apeldoorn niet zonder slag of stoot: wethouder Henk Eijsenga vertrok in 2009 na miljoenenverliezen op het Waterfrontproject.

4.    Leid de wethouders in goede banen. We weten allemaal hoe het afliep met het grondbedrijf en wie daar verantwoordelijk voor waren. Bovendien kon Berends al leren van het vertrek van de heer Eijsenga. Houdt u dus alstublieft de boel een beetje heel veel in de gaten.

5.    Doe uw stinkende best. Meer kunt u – ook als burgemeester – niet doen. Toch?

Dat was het alweer. Hopelijk durft u nu nog aan uw nieuwe baan te beginnen. Vast wel.
Heel veel succes John!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?