Bestuurders Gelderland iets te verbergen?

Dinsdag 17 juli 2012

Door StrangeArt

Het wekt argwaan als je als bestuurder alle juridische trucs gebruikt om te voorkomen dat declaraties openbaar worden. De rechtbank in Arnhem gebiedt de bestuurders om declaraties openbaar te maken. Het college van Gelderland wil dit voorkomen en stapt – als ultieme middel – naar de Raad van State. Wel heeft het college al toegegeven dat er bedragen ten onrechte zijn gedeclareerd (Bron: Volkskrant).

Dit standpunt van het Gelderse college staat haaks op het beleid van de minister van Binnenlandse Zaken Spies: “Alle onkosten van ministers, staatssecretarissen en topambtenaren komen op internet. Ook de achterliggende documenten als facturen, bonnen, declaratieformulieren worden gepubliceerd”.

Het geringe zelfreinigende vermogen van de bestuurlijke elite was mij al eerder opgevallen. Ik herinner mij een ontmoeting tussen de gedeputeerden van Gelderland en de B&W van Apeldoorn in de Keizerskroon, circa twintig jaar geleden. Een subliem diner, voor mij de eerste keer zwezerik en heel veel (dure) wijnen. Aan het eind van het diner waren veel Gelderse collegeleden ‘aangeschoten’, met interesse volgde ik de gesprekken. Vooral bij de schaamteloze opsomming van betaalde bijbanen kreeg ik plaatsvervangende schaamte. Naderhand reisden alle bestuurders van Gelderland individueel met de dienstauto terug (dat wel). Deze gebeurtenis is voor mij een keerpunt geweest in het denken over ‘integriteit van bestuurders’.

De foto: zonder privé chauffeur zou dit gebeurd kunnen zijn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?