Bezuinigen als masochisme of als straf

Maandag 28 februari 2011

Door Eppo Gutteling

Hoe erg kan het zijn? De gemeente Apeldoorn heeft zich voor de komende jaren voorgenomen het megalomane bedrag van € 30.000.000,- te bezuinigen. De afgelopen 15 jaar zijn er in Apeldoorn al heel wat bezuinigingsoperaties geweest. Nu is  voor de tweede keer de “Kerntakendiscussie” in zwang. Ook elke keer, als het wat beter ging, werd er weer bijgeplust, en lukte het zelfs om een fatsoenlijk minimabeleid op te zetten, vergezichten over een duurzame stad vorm te geven en  voorzieningen te stichten die de stad deden ontstijgen aan het lullige imago van het dorp aan de kruising van 2 zandwegen. De huidige coalitiepartijen in de gemeenteraad hebben gemeend de bankencrisis, speculatie en rijksbezuinigingen te beantwoorden met een collegeprogramma waarbij  bezuinigen voorop staat. Maar is dit nu echt een leidraad waarop Apeldoorn zit te wachten?

Wie ApeldoornDirect en de Stentor volgt ziet wat er op het spel staat. Een minimabeleid dat  soberder wordt, zwembaden waar er één of twee van dicht gaan terwijl de zwemmers nu tegen de randen klotsen, energieneutrale ambities die verdwijnen, bibliotheken en een museum die dichtgaan, sportverenigingen die niet meer gesubsidieerd worden, culturele vorming, natuur- en milieueducatie en schoolbegeleiding aan jongeren die wordt beëindigd, minder brandweer, een einde aan gesubsidieerde banen voor maatschappelijk belangrijke taken, duurzaam bouwen wat bewoners vooral zelf moeten doen zonder gemeentelijke steun en zorg voor ouders, zieke buren en gehandicapten waar u als buur of kind meer de armen voor uit de mouwen zou moeten steken.

De financiële omzet van de Gemeente zo’n 450 mio. per jaar. Door de financiële crisis en een slechte verkoopbaarheid van grond krijgt Apeldoorn het financieel zwaar voor de kiezen.  En minder geld  van het Rijk. Naast bezuinigingen die je in slechte en in goede tijden altijd zou moeten doorvoeren  heeft de gemeente als enige mogelijkheid de OZB te verhogen. Op die 450 mio. aan kosten en daartegenover Rijksinkomsten en andere inkomsten heft Apeldoorn momenteel 34 mio. aan OZB. Kort gezegd; de OZB verdubbelen; het probleem is opgelost! En niet al die maatschappelijke misère die zich nu dreigt aan te dienen. Is dat nu een ramp, die OZB verdubbelen? Voor een VVD-er wellicht een gruwel, maar iedere huizenbezitter die nu een hut onder de kont heeft van € 600.000,- betaalt nu voor het gemak  € 600,- in Apeldoorn aan OZB PER JAAR.

Vergelijk dat eens met wat u MAANDELIJKS op uw salarisspecificatie aantreft aan Rijksbelastingen en premies. 6 ton, wel een hele dure hut. Meer modaal; Een eigen appartementbezitter (of een huurder, want dat drukt de woningbouwvereniging weg in de huur) met een woning van € 200.000,- waarde, betaalt PER JAAR aan OZB € 200,-!  En dat gaan we met ingang van 2012 verdubbelen. De dure huizenbezitter betaalt dan € 1200,- per jaar, de goedkope bewoner € 400,-. Allemaal in de wetenschap dat er voorzieningen blijven, dat ze bereikbaar blijven, dat er daardoor nog wat te kiezen valt voor iedereen en dat we een vriendelijke stad houden. Deal of geen deal?  (Foto’s Jeroen Taalman)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!