Burgemeester John Berends naar Den Haag voor legale wietteelt

Donderdag 26 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Burgemeester Berends zal naar het nieuwe kabinet gaan om de voorwaarden van legale wietteelt duidelijk te krijgen. Dat fiat heeft hij gekregen van de aanwezige raadsfracties, donderdag. Het is de eerste concrete stap om een ‘wietdebat’ in de Apeldoornse raad mogelijk te maken.

Door duidelijk te krijgen wat de voorwaarden zijn van de legale wietteelt kan de raad beter een mening vormen over het al dan niet meedoen aan de pilot. Dat zou het debat ten goede komen. Het is nu nog te onduidelijk om een mening te vormen, vinden meerdere fracties. Zij wachten af tot Berends meer informatie heeft. Opvallend is dat de lokale ChristenUnie en CDA tegen legale wietteelt zijn, terwijl hun landelijke evenknieën juist voor zijn. De lokale fracties zien een debat over Apeldoornse wiet wél zitten. ,,Dan kan ik u allemaal ervan overtuigen dat dit geen goed idee is”, zegt Jarin van der Zande stellig.

De PvdA, die de discussie aanzwengelde, benadrukte de haast die geboden is bij het inschrijven voor de pilot. ,,Er moet ingeschreven worden voor die pilot, en dat moet wel snel gebeuren”, benadrukt Marga Jonkman van de PvdA. Bij het aanstaande wietdebat zouden de voorwaarden van de pilot duidelijk moeten zijn. Dat de burgemeester het kabinet om meer helderheid gaat vragen, betekent niet dat hij voor of tegen legale wietteelt is. Dat laat Berends aan de gemeenteraad over.

De vertrokken Apeldoornse ex-wethouder Paul Blokhuis van de ChristenUnie kondigde dinsdag nog aan dat hij ,,de strijd aangaat tegen roken”. Of wiet daar ook onder valt, is onduidelijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!