Comfortabele gezinsstad: uitdagende schoolpleinen en gratis zwemles voor iedereen

Woensdag 14 februari 2018

Door Redactie

Van Apeldoorn een comfortabele gezinsstad maken. Dat is wat de gemeente Apeldoorn graag wil. Vanavond (donderdag 15 februari) wordt tijdens de ‘Politieke Markt’ gesproken over het programma ‘Comfortabele Gezinsstad’. Daarin staat onder meer dat de schoolpleinen in Apeldoorn flink zullen worden aangepakt én dat iedereen gratis zwemles zou moeten krijgen. Wethouder Nathan Stukker en programmamanager Linda Hooijer vertellen over de plannen.

Jullie zijn nogal wat van plan met de schoolpleinen, toch?

Nathan: ,,Dat klopt. Dat is een onderdeel van het programma ‘Comfortabele Gezinsstad’. Eén van de thema’s hiervan is dat we gezegd hebben ‘de buitenruimte is van iedereen’, waarbij we de ambitie hebben geformuleerd om de Apeldoornse schoolpleinen meer toegankelijk, duurzamer en uitdagender voor kinderen te maken. Wat we zouden kunnen doen is dus de toegankelijkheid vergroten, dat kinderen daar kunnen spelen en bijvoorbeeld uitdagende speeltoestellen. Het wisselt per school of de pleinen nu al na schooltijd open zijn. De een heeft de toegankelijkheid hoger in het vaandel staan dan de andere. We gaan nu samen met de scholen kijken hoe we dit verder gaan aanpakken.”

Waar hebben we het dan over? Is dat een kwestie van een paar glijbanen neerzetten en klaar?

Linda: ,,Je kunt natuurlijk met speeltoestellen werken en dat is wat nu vooral veel gebeurt. Dat is lekker makkelijk, maar wordt wel goed gebruikt. We zijn vooral heel erg op zoek naar hoe je jongeren kunt uitdagen om te bewegen. Gezondheid is een belangrijk thema in dit programma. Je kunt denken aan parcoursen, toestellen en ook andere manieren om te spelen. Stadslandbouw en vergroenen past ook heel goed in het verhaal en dat kan je dan weer koppelen met klimaatadaptatie; het afkoppelen van hemelwater. Dat kan dan gaan om een waterpomp, die al op een paar scholen staan, maar we gaan niet overal hetzelfde doen.”

Bij de Heuvellaanschool is hier al hard aan gewerkt, toch?

Nathan: ,,Ja, dit is fantastisch. Een aantal mensen hebben hier het initiatief genomen om een uitdagende speelplek te maken met natuurlijke materialen, boomstammen waar je overheen kunt lopen, een kleine panna-kooi om te kunnen voetballen, als ik kind zou zijn en hier op school zou zitten, dan zou ik het fantastisch vinden.”
Linda: ,,En ook als je hier niet op school zit, maar gewoon in de buurt woont. Schoolpleinen zijn een soort natuurlijke plek voor ontmoetingen. Dat is waar gegarandeerd ouders en kinderen komen. En in het programma zoeken we ook erg hoe we de wijken meer van iedereen kunnen maken en schoolpleinen kunnen daar een belangrijke functie in vervullen.”

Waarom is het zo belangrijk dat de schoolpleinen toegankelijker worden?

Nathan: ,,Termen als bewegen en ontmoeten staan heel erg centraal in het programma, dat uit drie thema’s bestaat. En het is volgens mij heel erg goed dat als je ziet dat de druk op een stad toeneemt, dat je plekken houdt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar ze worden uitgedaagd. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat als kinderen in beweging komen, letterlijk en figuurlijk, dat dat bijdraagt aan de schoolprestaties. Dat draagt bij aan onder meer de sociale vaardigheden.”

Wat zijn die drie thema’s van het programma?

Nathan: ,,Deel 1 is ‘Gezond en veilig opgroeien in Apeldoorn’. Bijvoorbeeld het programma Jongeren Op Gezond Gewicht, bewegingsonderwijs en zwemlessen. Zo willen we gratis zwemlessen gaan aanbieden voor iedereen. Nu is het zo dat je onder de armoedegrens een vergoeding krijgt, maar we hebben zoiets van als je meerdere kinderen hebt die op meerdere sporten zitten, dan kan je ook best krap bij kas zitten. Dus we maken geen onderscheidt, iedereen moet kunnen leren zwemmen. Er is 5 ton hiervoor uitgetrokken.
Onderdeel 2 heet ‘De buitenruimte is voor iedereen’. Dat gaat dus over het toegankelijk maken van schoolpleinen.
De 3de heet ‘Generaties verbinden’. Zo proberen we bijvoorbeeld voetbalverenigingen uit te dagen om naast de voetballes ook eens op een ander moment de kantine open te stellen voor de buurt.”

Wanneer moet het allemaal gaan gebeuren?

Linda: ,,Dit jaar, 2018, gaan we gebruiken om te verkennen. Als je aan schoolpleinen gaat werken, kan je dat niet als gemeente alleen doen, daar heb je de scholen hard bij nodig. We gaan eerst in gesprek, kijken wie er met ons mee willen denken. Daarna gaan we een aantal pilots doen. Per jaar willen we 4 tot 6 schoolpleinen gaan aanpakken. Dus langzaamaan, zodat we steeds weer van die resultaten kan leren. Het zijn best intensieve trajecten, omdat we de hele buurt erin mee willen nemen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Onderwijs

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!