CU: Mediator nodig bij ruzie Rekenkamer en gemeente

Vrijdag 8 juni 2018

Door Daniel van Harmelen

De verhoudingen tussen de Rekenkamercommissie (RKC) en het college van B en W zijn zodanig bekoeld dat de ChristenUnie donderdagavond pleitte voor een mediator. De ruzie gaat over het rekenkamerrapport ‘Je trekt altijd aan het kortste eind’ waar Apeldoorn Direct eerder al over schreef.

In het rapport waar de ruzie om draait – met de naam ‘Je trekt altijd aan het kortste eind’ – komen dertig uitkeringsgerechtigden aan het woord die voornamelijk kritiek hebben op hoe zij behandeld worden door de gemeentelijke instanties.

De ruzie tussen de RKC en het college van B en W volgt op een stevige brievenwisseling tussen de twee, waarin beide partijen elkaar verwijten maken. Zo zou het onderzoek te eenzijdig, gestuurd en niet representatief zijn, vindt het gemeentebestuur. De RKC spreekt weer van een ‘taboe’ op het aanpakken van problemen op de werkvloer van de uitkeringsinstanties.

Donderdagavond is de lucht nog niet opgewarmd tussen de twee. Volgens wethouder Sandmann vallen uit het onderzoek weinig conclusies te trekken. ,,Dit gaat over een afhankelijkheidsrelatie tussen de burger en de overheid. Dat zal  je altijd houden, en daarom zal je altijd dit soort casussen houden.” Hij noemt de discussie tussen de RKC en het bestuur ‘politiek’. De Rekenkamer verdedigt haar onderzoek ondertussen stellig.

VWI-Raad

De VWI-raad (Voorzieningen Werk en Inkomen-raad) verbaast zich over de houding van de gemeente Apeldoorn, die volgens hen te defensief is. Het is tijd om de lucht op te warmen tussen de RKC en het gemeentebestuur, aldus de raad. Daarnaast is een nieuw onderzoek nodig om te zien of de cultuuromslag die in 2017 plaatsvond wel effect heeft gehad, iets dat in het rekenkameronderzoek niet duidelijk naar voren komt.

Wat betreft een nieuw onderzoek – in dit geval een tevredenheidsonderzoek – wil wethouder Sandmann donderdagavond nog geen harde toezeggingen doen. Wel is het volgens hem een goed idee om dat samen met de VWI-raad op te pakken.

Sandmann heeft wel toegezegd dat hij het Meldpunt Sociaal duidelijker kenbaar wil maken bij mensen die problemen hebben rondom hun uitkering. Dat kan onder andere door het ophangen van posters van het Meldpunt Sociaal bij het Activerium.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!