Een dag uit het leven van wethouder Johan Kruithof

Maandag 24 oktober 2016

Door PvdA Apeldoorn

Het zijn drukke maanden. Zowel voor de Raad als voor het College. Ik wil eens een dag van een wethouder met jullie doornemen. Laten we een willekeurige maandag nemen. 

Statushouders
In principe begin ik om half negen. Een paar maandagen geleden startte ik de maandag om half negen met een gesprek met de projectleider Statushouders Opnieuw Thuis. Samen bereidden we de vergadering van de gemeenteraad voor. In de gemeenteraad zou het gaan over de integratienota. Gelukkig is er van veel kanten instemming met die nota! We kunnen nog intensiever aan de slag met taalverwerving en voorbereiding op de arbeidsmarkt van statushouders. Daarvan zijn in Apeldoorn dit jaar ruim 430 komen wonen.

Politiek overleg
Om negen uur op die maandagochtend hebben we zogenaamd politiek overleg. Marga Jonkman en Ties Stam en ik overleggen elke maandagmorgen. Ik bereid me als PvdA wethouder op de politieke week voor samen met mijn fractievoorzitter en vice-fractievoorzitter.

Diverse wethoudersoverleggen
Daarna zijn er een aantal wethoudersoverleggen (dat noemen we op het stadhuis een WO) gepland die maandag. Dat zijn officiele overleggen waarbij de wethouder met de verschillende eenheden overlegt over allerlei onderwerpen van uitvoering en beleid. Daar kun je als wethouder duidelijk maken wat je wilt op die terreinen. Ik geef een paar voorbeelden.

WO Strategie en Regie
Meestal om tien uur op maandagmorgen het WO met de eenheid Strategie en Regie. Die maandag staat de samenwerking in de regio op de agenda. Er is een notitie gemaakt door de medewerkers die we later met de gemeenteraad gaan bespreken. Goede notitie vind ik! De notitie gaat door naar het College besluit ik. Samenwerking doet er toe.

WO Onderwijs
Dan het WO Onderwijs, het is elf uur. Volle agenda, veel documenten te lezen. Onderwerpen zijn Onderwijshuisvesting, en het Onderwijs aan kinderen van statushouders. Ook hier weer is het fijn te merken wat voor een goede en betrokken medewerkers we hebben bij de gemeente Apeldoorn.

Op bezoek bij de dorpsraad Ugchelen
Dan om 12.00 uur ga ik bij een delegatie van de dorpsraad Ugchelen op bezoek. Een reguliere vergadering van de dorpsraad waar ik eens in het half jaar bij aanschuif. We hebben het over allerlei onderwerpen. Zorgwoningen in Ugchelen bijvoorbeeld. De dorpsraad stopt veel energie in het realiseren daarvan. We gaan als gemeente proberen dat te ondersteunen. Kijken of het gaat lukken.

WO Mobiliteit
Om 14.00 weer terug. WO Mobiliteit. Dat gaat over verkeer en vervoer. De maandag waar ik nu over schrijf waren zowel het besluit over de ontsluiting Zevenhuizen-Zuidbroek als over het parkeer- en verkeersvraagstuk Apeldoorn West nog niet genomen. Dat hele WO, anderhalf uur lang, hebben we met elkaar doorgepraat over welke keuze het beste past. In de krant hebben jullie kunnen lezen welke keuzes ondertussen zijn gemaakt. Op zulke momenten voel je de verantwoordelijkheid als wethouder extra. De gemaakte keuzes worden in allereerste aanleg door mij gemaakt. Ondersteund door bekwame medewerkers, maar toch, de wethouder is verantwoordelijk. Ik sta zeer achter de genomen besluiten, we zijn niet over een nacht ijs gegaan!

E-mail, telefoon en overleg
Het is half vier. Tot vijf uur mails afgehandeld, een overleg met mijn bestuursadviseur gehad en een lang telefoongesprek gehad met een bijstandsgerechtigde. Ik probeer wekelijk met iemand die een uitkering heeft te praten. Wat heeft hij of zij nodig? Wat kunnen we als gemeente beter? Je leert voortdurend, vooral van mensen die aan den lijve ondervinden wat het is om van een uitkering te moeten leven.

Overleg met VNO-NCW
Om vijf uur broodjes en soep met een delegatie van VNO-NCW. Ook hier gaat het steeds weer over de vraag wat er anders en beter kan, ditmaal in de samenwerking van de overheid met ondernemers. Hoe kunnen we de arbeidsmarkt in Apeldoorn versterken.

Informatieavond participatiewet
Om zeven uur een informatie avond voor ondernemers over de participatiewet. Ik mag het woord voeren en proberen extra leerwerkplekken voor mensen die nu nog in een uitkering zitten te realiseren. Was een goeie avond met veel betrokken ondernemers!

Moe maar voldaan 
Rond tienen s’avonds ben ik thuis. Een glas port met Margriet gedronken. Moe maar ook voldaan omdat het stimulerend is, vanuit je beginselen als PvdA’er, voor de mensen in de stad iets te kunnen betekenen. De landelijke tweede kamer verkiezingen komen langzaam dichterbij. Lodewijk Asscher was die avond bij Pauw. Trots op. En ook op Diederik Samsom. We hebben goede mensen. Dit is mijn partij! In voor- en tegenspoed!

Johan Kruithof
Wethouder van de Gemeente Apeldoorn namens de PvdA

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag ons Apeldoorns nieuws in de mail
De beste berichten en verhalen van onze redactie
1.500 Apeldoornse gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

PvdA

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!