De Raad zegt ‘ja’ tegen nieuwe visie voor binnenstad

Vrijdag 8 november 2019

Door Amrutha Mol

Het is je vast niet voorbij gegaan, Apeldoorn verbouwt in en om het centrum. Onlangs is winkelcentrum de Oranjerie opengegaan na een verbouwing en op de kruising van de Apeldoornse Hoofdstraat en Beekstraat zijn er ook nog ontwikkelingen gaande. Heb je je wel eens afgevraagd hoe onze stad er uit gaat zien op lange termijn? Amsterdamse gebiedsontwikkelaar SITE Urban Development heeft hier een plan voor geschreven waar de raad gisteravond, donderdag 7 november, over heeft gesproken met elkaar.

Ontwikkelingsvisie Apeldoorn

Roelof de Graaf, programmamaker economische zaken van de Gemeente Apeldoorn vertelt over het plan dat SITE voor Apeldoorn heeft gemaakt: ,,SITE heeft in hun advies vertelt wat de punten zijn waarop Apeldoorn zich kan verbeteren.” Dat zijn: een eigen authentieke identiteit, de Veluwse landschapskenmerken terug laten komen in de binnenstad, logische structuur en verbindingen in, om en naar de binnenstad toe en het programma van de binnenstad beperkt zich voornamelijk tot de winkels aan de Hoofdstraat. Een van de oplossingen is, om meer groen in de binnenstad te brengen, de eigenschappen van de Veluwe optimaal benutten. Daarnaast moet er meer samenhang komen tussen gebieden en projecten zodat, Apeldoorn verenigd met een verhaal sterk naar voren komt en een positie in neemt.

De plek waar alle oplossingen geïntegreerd zouden kunnen worden is een stadspark: een groene, natuurlijke plek waar Apeldoorners komen om verbinding te zoeken met elkaar en de stad. Dit zou een ‘place to be’ moeten worden. Een stadspark zal goed passen bij onze Veluwe en geeft ook meer smoel aan onze stad. De raad heeft gekeken naar het voorstel van SITE en alle fractieleiders zijn enthousiast over de visie op de binnenstad.

Meneer Mesch, een inspreker, neemt de kans om de raad een vraag te stellen: ,,Hoe gaan jullie meer aandacht genereren naar de retailwinkels en ondernemers? Verder vind ik het een mooi rapport, ik ben voorstander van het vele groen en dit advies van SITE is een mooie stap om Apeldoorn aantrekkelijker te maken. Wel zou ik willen dat er meer inspraak is van inwoners en ondernemers en we hebben standvastig politiek beleid nodig. Ik ben wel benieuwd hoe zij een ‘versteende binnenstad’ gaan vergroenen.”

Fractie over Visie Binnenstad Apeldoorn

Wethouder Mark Sandmann geeft kort zijn mening over Visie Binnenstad Apeldoorn: ,,Het is kijken naar onze identiteit hoe we planologisch gezien gaan kijken naar hoe we van ‘place to buy’ naar ‘place to be’ gaan. Door Apeldoorners mee te laten denken over de identiteit van Apeldoorn wordt dit makkelijker.”

Jan Kloosterman van de SGP zegt: ,,Kernkwaliteiten voor nieuw plan: bewust, consistent handelen en groen handelen. Dat past bij Apeldoorn: een groene familiestad met een oranje franje.” Robert van Vliet voegt namens D66 toe: ,,Namens D66 wil ik complimenten geven voor het plan. Wat ik wel even wilde benoemen is de leegstand in Apeldoorn.” Dat is het gevolg van internet winkelen, maar daarom wil Robert juist de kans pakken om te experimenteren met ‘woonkelen’.

Lilian Haak van Groei en Toekomst vindt het een mooi plan, maar zou wel wat meer aandacht willen voor cultuur en geschiedenis voor de schoonheid binnen en buiten de randen van ons centrum: ,,Zorg ervoor dat de hele gemeente extra aandacht krijgt voor cultuur en geschiedenis. Het is een prachtig plan, maar benadruk ook schoonheid buiten dorpen in Stadspark.” VVD’er Max van Oort vindt het vooral belangrijk dat de gemeente let op de haalbaarheid en betaalbaarheid van de nieuwe visie in de binnenstad. ,,Er moet niet te lang over gepraat worden, we moeten actie ondernemen.”

Gerry van Bruggen heeft namens Lokaal Apeldoorn nog wel een vraag: ,,Hoe past dit plan bij de ondernemers en hoe kunnen we de vergroening bereikbaar houden? Dus mobiliteit, verbindt de binnenstad en de buitenstad met elkaar zodat je een stadspark krijgt dat voor iedereen een leuke woon- werk en leefomgeving wordt.”

Wethouder Mark Sandmann vat de reacties van de fractieleden even samen: ,,Ik heb positieve, enthousiaste reacties gehoord tijdens deze bespreking. We gaan proberen om een authentiek Apeldoorns verhaal te maken, zodat we dat sterk naar voren kunnen brengen. Ons groene Veluwse karakter en de Oranje geschiedenis helpt zeker bij het specificeren van ons verhaal. Bij de nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad willen we ook rekening houden met het klimaat en ik kan zeggen dat we momenteel koploper zijn in positieve klimaatontwikkelingen. Ik denk dat wij als Gemeente Apeldoorn er klaar voor zijn om deze keuze te maken. Daarnaast ben ik het volledig eens met de inspreker, we gaan dit plan standvastig doorvoeren en houden hierbij rekening met de winkeliers. We hebben niet alleen jullie maar ook de rest van de Apeldoorners nodig om samen een mooi stadspark te maken waarmee we ons als stad onderscheiden en aantrekkelijk maken. We hebben nu wel een duidelijker beeld om op deze manier te gaan handelen in het vervolg.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!