Het Debat: Cultuur Belonen? (video)

Maandag 17 maart 2014

Door Redactie

Gerard Oltmans

Donderdagavond 13 maart vond het Apeldoorn Direct Debat plaats in het ACEC.  Derk Munnik (Hart voor Apeldoorn), Peter Messerschmidt (leefbaar Apeldoorn) en Detlev Cziesso (GroenLinks) gingen onder leiding van Gerrit Steenbergen in debat over de stelling omtrent het belonen van succesvolle culturele initiatieven. In de bovenstaande video kun je de samenvatting van het derde debat terugzien.

Apeldoorn Direct presenteerde de afgelopen vier weken elke week een stelling waarop de politieke partijen konden reageren. De stellingen zijn geschreven door Martijn van Duivenboden

Cultuur
Eind 2010 zijn de kerntaken van de gemeente in de raad bediscussieerd. Burgers en maatschappelijke organisaties zouden in het licht van de bezuinigingen meer eigen verantwoordelijkheid voor het leefklimaat in hun omgeving moeten dragen. De overheid kan niet meer alles regelen en oplossen.

Voor veel maatschappelijke organisaties zou deze verandering een grote impact op hun manier van werken hebben. Vooral de rol van cultuur in de stad werd veel besproken. Krachttermen als linkse hobby’s, pretentieuze subsidieslurpers, maar ook bruisende initiatieven en verregaande samenwerking werden er vaak uitgegooid om de discussie te sturen. Over cultuur worden mensen het maar zelden eens.

Nu bijna vier jaar later zien we dat cultuur meer dan ooit leeft. We hebben naast het cultuurkwartier in het centrum een tweede kwartier in het Jean Monnetpark. Daar zitten pragmatische organisaties Mi Dushi, De Popschool en STA die succesvol met weinig of geen subsidie werken. We zien dat het Coda Museum  geen kerntaak meer is, maar wel een interessant programma voor een landelijk publiek neerzet. Of kijk naar het ACEC. Niet alleen een gebouw vol creatieve organisaties, maar ook een expositieruimte waar dagelijkse activiteiten van zakelijke presentaties tot politieke debatten veel bezoekers trekken.

Gaat de gemeenteraad kiezen voor een cultuursubsidie gericht op het stimuleren van activiteiten in plaats van het in stand houden van organisaties? Zeker als een activiteit zijn relevantie bewijst met een groeiend publiek. Behaalde resultaten in het verleden zijn juist een garantie voor de toekomst. En daarom stellen wij deze week:

Culturele initiatieven die succesvol zijn, zouden daarvoor beloond moeten worden met een bonus

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!