De Zomernota in mensentaal uitgelegd

Dinsdag 25 september 2012

Door Redactie

Wie de media volgt, is het niet ontgaan dat het College van B&W de zomernota heeft gepubliceerd. Hierin zijn de bezuinigingsplannen opgenomen die het College voorstelt aan de gemeenteraad. Het is niet zo dat de bezuinigingen allemaal zo zullen doorgaan, omdat het nu wordt voorgesteld. Het is wel zo dat we met elkaar de opdracht hebben ervoor te zorgen dat de financiële zaken weer op orde komen. Wie sommige bezuinigingen niet wil, moet andere bezuinigingen of belastingverhoging voorstellen. De meeste fracties willen liever geen belastingverhoging, maar sluiten het niet zonder meer uit. Uiteindelijk moeten we met elkaar keuzes maken.

Afgelopen week werden verschillende voorstellen van een toelichting voorzien in de krant. Veel aandacht ging uit naar de bezuinigingen op WMO en minimabeleid. Hetzelfde gold voor het extra geld dat naar Orpheus en het wegenonderhoud zou moeten gaan. De genoemde punten vallen inderdaad op en de aandacht is begrijpelijk.

Veel minder aandacht kreeg het feit dat dit voorjaar nog werd gesproken over een op te lossen tekort van 122 mln., terwijl we spreken over 54 mln. Het College heeft de afgelopen maanden goed besteed. Op dit punt is een compliment op zijn plaats. Dat wil niet zeggen dat we het nu met de verder voorgestelde maatregelen automatisch eens zijn. Daar gaan we het de komende weken over hebben.

Om meteen maar even in te gaan op de bovengenoemde punten. Bezuinigingen op het minimabeleid willen wij niet zomaar even doorvoeren. Dat hebben we meerdere keren uitgesproken in de gemeenteraad. Tegelijk stelt het College dat er sprake is van dubbele tegemoetkomingen. Daarmee komt de vraag op of hier misschien sprake is van een zekere vorm van luxe die je verantwoord kunt schrappen. Deze afweging wil ook onze fractie de komende weken gaan maken. Voor mij staat de uitkomst nog niet vast. Hetzelfde geldt voor de bezuinigingen op de WMO. Voor veruit het grootste deel zullen de cliënten dat niet merken. Dat is een argument om het zo te doen. De hulpvervanging in de vakantie zal wel blijven voor wie het ook dan echt nodig heeft (en het dus niet een paar weken kan missen). Ook hier de afweging voor onze fractie of wij dit een verantwoorde afweging vinden.

Het extra geld voor Orpheus en de wegen heeft hiermee ook te maken. Vinden wij die extra uitgaven verantwoord op dit moment? De onderhoudsachterstand bij wegen hebben wij ook wel eens genoemd in het verleden. Dat zou een goed argument zijn dat extra geld maar te geven. De vraag moet altijd gesteld worden of het persé nodig is. Voor Orpheus moeten we de keuze maken: accepteren we sluiting van het theater of geven we het extra geld?

U ziet het: werk aan de winkel.

Roelof Veen – Raadslid ChristenUnie

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!